Exercitiu aviatic secret SUA-Israel din bazele aeriene ale Romaniei

, , ,
 

f-16

Nu mai putin de 60 de avioane de lupta americane F-16 au decolat in iunie de la baze din Germania si Romania si au aterizat in Israel in cadrul unui exercitiu secret desfasurat de SUA, Israel si Germania, in care presa araba, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS, vede un potential antrenament pentru un atac asupra Iranului. Potrivit cotidianului The Jordan Times, regiunea este constienta ca e doar o chestiune de timp pana cand Israelul va lovi Iranul, scrie duminica. Sursa mai apreciaza ca pregatirile pentru o actiune in acest sens par sa fie intr-un stadiu avansat. O armata de 12 vase de razboi – zece dintre ele americane, unul israelian si unul german – se afla in prezent in Golful Persic, dupa ce au desfasurat exercitii comune in largul coastelor de sud-vest ale Israelului. Potrivit unor surse israeliene neidentificate de publicatia iordaniana, exercitiile secrete – denumite Juniper Stallion – au fost intreprinse de o flota condusa de portavionul USS Harry S. Truman si au inclus “interceptarea unor rachete iraniene, siriene si ale Hezbollah trase impotriva unor tinte americane si israeliene din Orientul Mijlociu”. Potrivit acelorasi surse, bombardiere de tip F/A-18E/F Super Hornet de pe portavionul Truman au simulat misiuni de bombardare impotriva unor tinte stabilite in raza de actiune a apararii israeliene in desertul de la sud-est de Beersheba.
La exercitiu, mai scrie The Jordan Times, au participat si 60 de avioane de lupta americane F-16, care au decolat de la baze din Germania si Romania si au aterizat la facilitati ale armatei israeliene a aerului. Avioanele au executat misiuni de realimentare si au decolat impreuna cu bombardierele israeliene pentru a exersa o gama larga de misiuni de bombardare deasupra Marii Rosii si a Marii Mediterane sau au desfasurat exercitii de lupta aeriana intre avioane.

Pregatiri pe mare

In prezent, vasele de razboi sunt ancorate in Golf si, in plus, se pare ca doua submarine israeliene echipate cu rachete nucleare ar patrula in Marea Arabiei, scrie The Jordan Times. Intre timp, Iranul ar fi declarat starea de urgenta la granita sa de nord-vest si ar fi desfasurat acolo unitati ale Gardienilor Revolutiei, trupele de elita ale regimului, pe motiv ca SUA si fortele israeliene se aduna la bazele militare si aeriene din Azerbaidjan, pregatindu-se sa atace facilitatile nucleare iraniene, potrivit The Jordan Times. In paralel cu pregatirile militare, exista o ofensiva diplomatica, potrivit publicatiei iordaniene. Seful Pentagonului, Robert Gates, a declarat saptamana trecuta in fata unei comisii a Congresului, ca Iranul poate lansa “zeci sau sute” de rachete cu raza scurta si medie de actiune impotriva Europei. Toate indiciile arata ca a inceput o numaratoare inversa pentru un atac militar americano-israelian impotriva Iranului, in ciuda faptului ca se stie ca presedintele american Barack Obama are unele retincente fata de o asemenea actiune. Teheranul nu-i lasa insa loc de manevra pentru eforturi diplomatice. Prinsi in ochiul furtunii vor fi locuitorii hartuiti din Fasia Gaza si cei din sudul Libanului, daca Israelul decide un alt atac “preventiv” asupra Hamas si Hezbollah, conchide The Jordan Times.

Atac preventiv

The Jordan Times arata, pornind de la un articol publicat de cotidianul Jerusalem Post, ca Israelul ar putea planifica un atac “preventiv” asupra Fasiei Gaza cu putin timp inainte de o actiune militara impotriva Iranului ce ar avea drept scop sa puna piedici programului nuclear iranian. E de la sine inteles ca vor exista unele forme de actiuni de raspuns dinspre Fasia Gaza, precum si dinspre Hezbollahul libanez, in momentul in care Israelul ar lansa un atac asupra Iranului, afirma The Jordan Times. Israelul sustine ca sunt mii de rachete in Fasia Gaza care ar putea fi folosite impotriva statului israelian. Prin urmare, armata israeliana vrea sa intreprinda raiduri in Fasia Gaza si sa confiste orice fel de arme pe care Hamas si alte grupari le-ar putea folosi impotriva Israelului, explica publicatia iordaniana. In cazul unor astfel de incursiuni – care ar preceda un atac asupra Iranului -, Israelul vrea sa fie mai grijuliu cu populatia evacuand sate intregi palestiniene si tabere de refugiati din zona de conflict, pentru a provoca cat mai putine victime civile, in conditiile in care imaginea internationala a Israelului a avut serios de suferit dupa ofensiva din Fasia Gaza din 2008 si 2009. Pentru avertizarea populatiei, Israelul se va folosi de fluturasi, mesaje la radio sau chiar telefoane directe.
The Jerusalem Post a scris la 11 iunie ca, in saptamana respectiva, Israelul si Statele Unite au simulat un razboi impotriva unui inamic neidentificat, in cadrul unui amplu exercitiu aerian in care au fost implicate zeci de avioane F-16 din ambele tari. Exercitiul, denumit Juniper Stallion, a avut loc in conditiile in care Turcia a desfasurat propriile manevre aeriene cu SUA, la care Israelul nu a mai participat. Tot Jerusalem Post relata anterior ca Israelul cauta alte terenuri de antrenament aerian, inclusiv in Romania, dupa ce a fost exclus de la exercitii militare comune in Turcia.

Antrenament in spatiu aerian romanesc

Avioanele de lupta israeliene s-ar putea antrena in spatiul aerian al Romaniei, tara noastra urmand sa inlocuiasca Turcia, dupa ce, din cauza tensionarii relatiilor, Ankara a refuzat sa mai permita fortelor aeriene israeliene sa desfasoare exercitii in spatiul aerian turc, scrie Jerusalem Post, citand surse oficiale. Ministerul israelian al Apararii se gandeste sa reinnoiasca un acord semnat in 2006 cu Romania care permitea avioanelor de lupta israeliene sa desfasoare antrenamente in Romania, dupa ce Ankara a refuzat, ca urmare a ofensivei impotriva Hamas si a deteriorarii relatiilor bilaterale, sa mai permita desfasurarea avioanelor israeliene in Turcia. In virtutea acestui acord, fortele aeriene israeliene au trimis avioane in Romania in 2007 si intentioneaza sa desfasoare din nou avioane aici spre sfarsitul anului in curs, potrivit publicatiei The Jerusalem Post.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *