Evgheni Sevciuk nu renunta la independenta Transnistriei

, , ,
 

sevciukNoul lider de la Tiraspol, Evheni Şevciuk, nu are de gând să renunţe la independenţa regiunii separatiste transnistrene. „În privinţa Republicii Moldova, poporul Transnistriei şi-a spus deja cuvântul în cadrul referendumului din 2006”, a declarat Şevciuk, care ţinut să precizeze că va încerca să stabilească relaţii bilaterale bune cu Ucraina şi R. Moldova. „Prima mea sarcină va fi să lucrez cu vecinii noştri pentru a se asigura libera circulaţie a persoanelor şi mărfurilor”, a mai spus Evgheni Şevciuk, citat de agenţiile de presă internaţionale.Noul lider de la Tiraspol urmează să fie învestit în data de 30 decembrie
În schimb, guvernul Republicii Moldova şi-a exprimat speranţa în progres. „Suntem gata să căutăm noi abordări în vederea soluţionării problemelor ce există între Chişinău şi Tiraspol”, a afirmat Eugen Carpov, viceprim-ministrul moldovean responsabil pentru discuţiile cu Transnistria.
Comisia Electorală de la Tiraspol l-a anunţat oficial învingător pe Evgheni Şevciuk în alegerile prezidenţiale nerecunoscute din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Procesul de votare s-a încheiat duminică la ora 20.00. Prezenţa la urne a fost de peste 51%, în comparaţie cu aproape 59% la 11 decembrie, atunci când s-a desfăşurat primul tur de scrutin. În turul doi au concurat fostul şef al Sovietului Suprem de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, care a acumulat peste 38% din voturi şi actualul preşedinte al aşa-numitului legislativ, Anatoli Kaninski, cu ceva mai mult de 26%. Actualul lider separatist, Igor Smirnov, care a condus regiunea timp de peste 20 de ani a suferit, în mod surprinzător, o înfrângere la aceste alegeri, după ce a pierdut susţinerea Moscovei.
Chişinăul, ca şi comunitatea internaţională, nu recunoaşte aşa-numitele alegeri, dar premierul Vlad Filat a declarat săptămâna trecută că este dispus să dialogheze cu Tiraspolul, indiferent cine va reprezenta conducerea regiunii, transmite Agerpres. În acelaşi timp, analiştii de la Chişinău consideră că oricine va câştiga alegerile, situaţia din regiune şi procesul de negocieri cu Chişinăul nu va fi influenţat semnificativ.
Primul tur al alegerilor nerecunoscute din regiunea de est a Republicii Moldova a avut loc la 11 decembrie. Comisia Electorală Centrală din regiune a amânat cu câteva zile prezentarea rezultatelor, ceea ce a provocat scandal în regiune. Igor Smirnov a solicitat autorităţii electorale să invalideze scrutinul din cauza mai multor încălcări, dar cererea sa a fost respinsă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *