Volumul „Secolul XXI sub lupa expertelor”, lansare la Senatul României

de | mart. 26, 2024

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a Senatului României are deosebita plăcere de a invita publicul la evenimentul de lansare al volumului „Secolul XXI sub lupa expertelor”.

Evenimentul va avea loc miercuri, 27 martie 2024, în intervalul 13:00-15:00, în Sala Dimitrie Cantemir (Salonul Alb) a Senatului.

Cu această ocazie va fi lansat volumul „Secolul XXI sub lupa expertelor. Diplomație și Politică Externă, Securitate, Comunicare Strategică vs. Dezinformare, Feminism, Drept și Economie”, publicat la Editura Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu”, sub coordonarea cercetătoarei științifice Dr. Ioana Constantin-Bercean.

Vă rugăm să confirmați participarea dumneavoastră sau a persoanei desemnate, până la data de 26 martie 2024, ora 12.00, la adresa de email: cdo@senat.ro.

Accesul se face doar pe baza unui document de identitate valabil (B.I., C.I., pașaport) și se va realiza prin intrarea A1, Calea 13 Septembrie nr. 1-3, începând cu ora 12:30. În vederea accesului cu autoturismul în parcarea B3, avem rugămintea de a ne comunica numărul de înmatriculare al mașinii, mai precizează organizatorii.

„Unul dintre marile merite ale acestui volum este acela că prezintă aceste subiecte de actualitate de o manieră care îndeamnă femei și bărbați deopotrivă să își formeze opinii pertinente pentru ei și pentru societate, făcându-i, astfel, mai puțin vulnerabili în fața provocărilor și a manipulării. Învățarea, deci cunoașterea, este instrumentul principal pentru cei care doresc să ducă mai departe proiectul uman, să își lărgească orizonturile, să se îndepărteze de miopia parohială și să se apropie de un dialog constructiv”, menționează doamna Ioana Constantin Bercean, coordonatoarea volumului, pe pagina personală de Facebook.

„Însă, după cum ar spune Hannah Arendt, să începi cu începutul e un act de recunoștință și de aducere-aminte. Se cuvin mulțumiri tuturor celor care au făcut ca povestea să devină realitate.

Existența volumului se datorează, în primul rând, celor treizeci de autoare care au îmbrățișat ideea acestui proiect, dedicându-i timp, emoție și profesionalism: Olga R. Chiriac, Cristina Cileacu, Imanuela Ionescu, Laura M. Herța, Leonela Leca, Viorella Manolache, Carmen Gavrila, Margareta Aslan, Miruna Troncota, Simona Cojocaru, Cristina Vohn, Liliana Grosaru-Filip, Sanda Cincă, Ruxandra Iordache, Henrieta Șerban, Oana Simion, Mihaela Nicola, Miruna Andreea Balosin, Laura Ghibu Ventimiglia, Eliza Vaș, Diana Vrabie, Laura Pricop, Fatma Yilmaz, Eugenia Bogatu, Camelia Moise, Anca Dragu, Simina Tănăsescu, Raluca Alexandra Pruna și Andrea Chis.

Ideea din spatele acestui proiect editorial nu este una politică, nu este o replică stridentă sau o reacție ideologică. Într-o lume în care vocile femeilor sunt adesea ignorate, acest proiect vine în întâmpinarea unei realități: nevoia de solidaritate. Într-un interviu acordat jurnalistei Katharine Graham, de la publicația Washington Post, Jean Monnet spunea că nu va uita niciodată o afirmație a prietenului său, Antoine de Saint-Exupéry: „Cea mai frumoasă profesie a unui om este aceea de a uni oamenii”. Apoi spune, cu mândrie și respect, că bunica sa maternă, Marie la Rabâcheuse, avea această calitate”, mai precizează doamna Ioana Constantin Bercean.

„Firul comun al acestui volum este chiar dificultatea noastră, femei și bărbați deopotrivă, de a înțelege că merităm cu toții șanse egale. Ideea unui astfel de proiect a venit din dorința de a mai diminua din ardoarea competiției dintre femei și bărbați și de a o înlocui cu respect, admirație, curiozitate și dialog constructiv. Speranța coordonatoarei este că această carte va transforma adversitățile și conversațiile agresive, făcându-le mai relaxate și mai politicoase”, a mai adăugat aceasta.

Share our work

0 Comentarii