„Unmanned Systems Forum”, tehnologia discutată la București

de | feb. 26, 2023

Cea de a treia ediție a conferinței „Unmanned Systems Forum”, a fost organizată de New Strategy Center în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, în perioada 23-24 februarie, în București, la Universitatea Națională de Apărare, fiind cel mai important eveniment din România dedicat sistemelor fără pilot.
La conferință au participat oficiali și experți civili și militari atât din România, cât și din alte state membre NATO și UE, precum și reprezentanți ai mediului academic și a unor companii cu o vastă experiență în domeniu. Evenimentul este organizat în sistem Chatham House și într-un format mixt, atât cu participare online, cât și în persoană.

Evoluții de război

Războiul din Ucraina se caracterizează printr-o folosire intensă, la scară mare, a sistemelor fără pilot, ceea ce își va pune amprenta atât asupra dezvoltării  acestora, cât și a sistemelor care să contracareze dronele de orice tip. Atât sub motto-ul „Smart Approach, Fast Development”, conferința a oferit un cadru  pentru dezbateri și evaluări privind situația de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre ca urmare a agresiunii ruse în Ucraina și modul în care vor evolua în continuare tehnologiile disruptive.
Conferința “Unmanned Systems Forum Smart Approach, Fast Development” a fost deschisă de Generalul-maior (rez.) Leonardo Dinu, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, și de  Generalul de Flotilă Aeriană Eugen Mavriș, rectorul Universității Naționale de Apărare “Carol I”.

Demers PatriotFest

Evoluțiile tehnologice generează oportunități uriașe, dar și numeroase provocări și tocmai de aceea este atât de necesar un asemenea forum dedicat sistemelor fără pilot, astfel încât oficiali, experti si reprezentanți ai companiilor să poată discuta despre ultimele evoluții în domeniu.
Evenimentul a debutat cu intervenția ministrului Apărării,  Angel Tîlvăr, care a subliniat utilitatea unei asemenea platforme de dezbatere dedicate sistemelor fără pilot.  Războiul din Ucraina arată o folosire intensă și masivă a unor asemenea sisteme, care au un impact tot mai mare asupra strategiei militare. Ministrul apărării a subliniat eforturile instituției pe care o conduce pentru asigurarea de asemenea platforme atât prin programele de înzestrare, cât si prin proiectele de cercetare pe care  le dezvoltă. În  acest context, ministrul Tîlvăr a subliniat contribuția New Strategy Center,  prin concursul PatriotFest,  singurul concurs de inovare în domeniul apărării și securității naționale.

Aspecte juridice

Cea de-a doua zi a “Unmanned Systems Forum Smart Approach, Fast Development” a început cu un panel dedicat aspectelor juridice în ceea ce privește provocările cu care se confruntă industria sistemelor de aeronave pilotate de la distanță (RPAS), moderat de dl Augustin Lupu, președinte, Asociația UVS România, România. În calitate de speakeri au participat doamna Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru apărare națională, Senat, Parlamentul României,domnul Remus Dogaru, Autoritatea Aeronautică Civilă, șeful Departamentului Național de Certificare/Direcția de Navigabilitate, România, și Comandorul Florin Bălan, directorul Autorității Aeronautice Militare Naționale, România.
S-au discutat evoluțiile legislative recente cu privire la reglementarea folosirii sistemelor fără pilot, la nivel european și național. Dronele comerciale au cunoscut o dezvoltare exponențială in ultimul deceniu, iar  relevanța acestora a crescut odată cu războiul din Ucraina, unde sunt folosite nu doar drone militare, ci si cele comerciale, adaptate conflictului. Discuțiile au relevat și necesitatea îmbunătățirii legislației pentru achiziționarea echipamentelor militare, inclusiv de sisteme fără pilot, fiind  nevoie de adaptarea birocrației la viteza cu care tehnologia din domeniu evoluează.

Share our work

0 Comentarii