„Security Challenges in the Balkans”, eveniment la Timișoara

de | iun. 16, 2023

„Security Challenges in the Balkans” a ajuns recent la a VII-a ediție, conferinţa de la Timişoara fiind organizată în cadrul parteneriatului existent între Universitatea de Vest din Timişoara şi New Strategy Center, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe şi a devenit un eveniment anual de referinţă care aduce în prim plan vechile şi noile provocări de securitate din zona Balcanilor.

Universitatea de Vest Timişoara doreşte ca şi prin acest eveniment să contribuie la creşterea relevanţei academice la nivel regional a municipiului Capitală Europeană a Culturii şi, în acelaşi timp, să sublinieze preocuparea României pentru stabilitatea regiunii balcanice.

Evenimentul a reunit oficiali români şi străini, reprezentanţi din sectoarele academice şi nonguvernamentale din România şi din străinătate. Subiectele variază de la ameninţările convenţionale şi hibride la rezilienţă, perspectivele economice regionale, rolul actorilor străini în regiune, precum şi impactul războiului din Ucraina şi contextul post-pandemic. 

Pericol palpabil

Secretarul de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Iulian Fota, a declarat presei, la Timişoara, în cadrul celei de-a VII-a Conferinţe internaţionale „Security Challenges in the Balkans”, că riscul cel mai mare pentru securitatea din Balcani este supremaţia unor interese de agendă personală a unor politicieni, în detrimentul interesului public, naţional.

„Există un pericol palpabil, ca agendele personale să devină mai importante decât interesul public sau naţional. Aici trebuie avut foarte mare grijă. Aderarea la NATO şi la UE sunt interese naţionale, publice, ţările şi popoarele în ansamblu vor avea de câştigat. Altfel, dacă se merge pe agende personale şi se acţionează doar în baza unui interes mărunt, îngust, politic uneori, nu are cum să iasă bine pe termen mediu şi lung. Din păcate, în Balcanii de Vest avem exemple suficiente de la începutul anilor ’90, când anumiţi politicieni au mers doar pe agende personale şi ulterior am avut inclusiv tragedii care s-au întâmplat în urma acestor insistenţe doar pe agenda personală (…) Trebuie ca fiecare să se gândească cum e bine pentru cetate”, a spus secretarul de stat Iulian Fota.

Oficialul MAE român a arătat că suntem într-un context foarte important, în care ruşii au agresat şi au invadat Ucraina, acest act având multiple consecinţe inclusiv pentru Balcanii de Vest. Pentru menţinerea unui climat de stabilitate în zonă, potrivit lui Fota, România contribuie, în primul rând, prin efort diplomatic.

Share our work

0 Comentarii