În perioada 14-16 noiembrie 2023, la Palatul Cercului Militar Național din București, va avea loc conferința GMR: Reziliență, dezvoltarea capabilităților militare și cooperare la nivelul NATO-UE pentru realizarea unei strategii a securității la Marea Neagră.
O strategie de securitate a regiunii Mării Negre va fi fezabilă dacă va aborda, în același cadru, inclusiv problemele de lungă durată din Balcanii de Est, Caucaz, precum și conflictul din Ucraina. Din punct de vedere conceptual, nicio strategie de securitate a regiunii Mării Negre nu ar trece testul de fezabilitate, cu excepția cazului în care integrează instrumentele de putere diplomatice, economice și de informații relevante, împreună cu multiplele aspecte ale instrumentului militar de putere, consideră organizatorii.
Mediul strategic s-a transformat substanțial la nivel global în ultimii ani, în sensul apariției unui număr considerabil de noi provocări. Unul dintre factorii generatori de astfel de provocări l-a reprezentat continuarea politicii externe asertive a Federației Ruse, care a culminat cu invazia ilegală, nejustificată și neprovocată asupra Ucrainei. În acest context, comunicatul Summit-ului NATO de la Madrid, din iulie 2022, precizează că NATO „condamnă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în cei mai fermi termeni posibili. Acesta subminează grav securitatea și stabilitatea internațională. Este o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, subliniază organizatorii pe site-ul conferinței.
Regiunea Mării Negre reprezintă o zonă de maxim interes strategic pentru România. În ultimii ani, a devenit un loc principal al activității militare ruse. Rusia a demonstrat în mod repetat dorința de a utiliza instrumentul militar pentru a proteja și promova interesele în regiune, atât prin incursiuni terestre în teritoriile suverane ale partenerilor NATO, cât și prin utilizarea flotei Mării Negre și a altor capabilități pentru proiectarea puterii în operațiile din Siria și din Marea Mediterană, mai arată sursa citată.
Orice fel de tensiune în această zonă implică națiuni NATO și, prin urmare, interesele Alianței, având în vedere că trei state riverane Mării Negre au statut de membru, iar alte state din regiune pe cel de partener. Pe de altă parte, menținerea unui rol dominant în regiunea Mării Negre constituie un element important al strategiei Rusiei; cu toate acestea, factorii de decizie din Occident au avut rezerve în a acorda atenție strategică regiunii Mării Negre înainte de invazia Rusiei în Ucraina din 2022. Acest aspect trebuie să se schimbe într-un viitor cât mai apropiat, deoarece securitatea regiunii Mării Negre este o problemă complexă, cu multiple implicații euroatlantice și un impact global semnificativ, în special în ceea ce privește ordinea internațională bazată pe reguli care favorizează drepturile omului, intervenția umanitară și promovarea valorilor democratice.
Printre organizatorii și parteneri se numără: Universitatea Națională de Apărare; Statul Major al Forțelor Terestre; ISPAIM; New Strategy Center; Academia Navală Mircea cel Bătrân; etc.
Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul conferinței: https://gmr.mapn.ro/pages/conferinta-2023-acasa
0 Comentarii