”Cheltuielile de apărare în Europa. Ce rol își asumă Germania și ce model de leadership poate oferi?”

de | apr. 7, 2023

Războiul de agresiune al Kremlinului împotriva Ucrainei a spulberat sistemul european de securitate colectivă care a fost construit cu mult efort încă din anii 1970. Cu perspectiva unor războaie la scară largă între statele europene fiind din nou posibilă, problema capacităților militare a ajuns din nou în fruntea agendei politice a Europei.

Ca reacție la agresiunea rusă, una dintre cele mai dramatice schimbări a fost anunțată de Germania, care va crește cheltuielile militare la peste 2% din PIB și va angaja încă 100 de miliarde de euro pentru apărare – de două ori bugetul anual actual pentru apărare. Germania se vede forțată să își schimbe modelul de politică externă, iar creșterea bruscă a cheltuielilor pentru apărare este una dintre noile direcții care iau contur.

Alte țări europene și-au mărit deja cheltuielile de apărare sau intenționează să le ducă la un nivel superior. În acest context, am dori să aruncăm o privire critică asupra evoluțiilor puse în mișcare de creșterea cheltuielilor militare în spațiul politic european și să examinăm cum se vede Germania în context european în această situație de criză de securitate, ce rol este pregătit Berlinul să își asume în dezvoltarea ideii de apărare colectivă/comună, precum și în alte domenii ale integrării europene.

Pentru a răspunde la aceste întrebări, Friedrich-Ebert-Stiftung România și Institutul Diplomatic Român au plăcerea de a vă invita la o discuție pe tema:

”Cheltuielile de apărare în Europa. Ce rol își asumă Germania și ce model de leadership poate oferi?”

Când? Miercuri, 12 Aprilie 2023, orele 10:30 – 12:00.

Unde? Institutul Diplomatic Român, București, Bd. Primăverii nr. 17

Limbile de desfăsurare vor fi Germană-Română cu traducere simultană.

Share our work

0 Comentarii