Centrul de Studii Europene SNSPA, prelegeri LEAP

de | mai 26, 2023

Recent, echipa Centrului de Studii Europene (CES) SNSPA, coordonată de conf.univ.dr. Miruna Butnaru-Troncotă, alături de drd. Dragoș Ioniță și împreună o echipă formată din doctoranzi, masteranzi și studenți la licență au organizat o serie de evenimente dedicate Lunii Europene la Centrul de Studii Europene SNSPA.

Printre acestea s-au numărat și o serie de prelegeri, desfășurate la București și susținute de profesori internaționali, sub egida proiectului „Linking to Europe at the Periphery” (LEAP), finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

În data de 5 mai, profesorul Afrim Hoti (University of Prishtina, Prishtina) a abordat una dintre cele mai complexe teme ale momentului- procesul de normalizare a relațiilor dintre Serbia și Kosovo : „The Western Balkans Delayed Route Towards EU Integration- A View From The Kosova-Serbia Dialogue”. După prezentarea propriu-zisă, cei care au luat parte la seminar au putut participa și la o sesiune de Q and A, în care Afrim Hoti le-a răspuns tuturor celor care au avut curiozități legate de tema abordată, dar și de alte aspecte legate de implicarea UE în acest subiect.

În data de 12 mai 2023 vineri, prelegerea din cadrul rețelei LEAP, a fost susținută de către prof. Giorgi Gvalia (Ilia State University din Tbilisi, Georgia).

Prelegerea a avut drept temă de discuție – impactul războiului din Ucraina asupra politicii externe și de securitate a Georgiei: „Georgia’s foreign and security policy trajectory: challenges for a small state”. După susținerea prelegerii, cei care au luat parte la prelegere au putut participa și la o sesiune de Q and A.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

În data de 19 mai, prelegerea, „Turkey-EU Relations in The Context of The War in Ukraine”, a fost susținută de către profesorul Ali Onur Özçelik (conferențiar la Departamentul de Relații Internaționale din cadrul Eskişehir Osmangazi Üniversitesi). Participanții au mai discutat și despre alegerile din Turcia, eveniment geopolitic important al momentului. 

Profesorul Özçelik s-a implicat activ în mai multe proiecte pentru tineret susținute de UE și ONU, a fost coordonator regional pentru proiectul UE „Centrul de Excelență Anatolian” și este în prezent vicepreședintele Asociației Uniunii Europene Eskişehir.

Principala întrebare de cercetare a LEAP este: „Cum este predată, învățată, experimentată și contestată integrarea în UE la „periferie”?”, iar accentul este pus pe cazurile din Turcia, România, Kosovo, Georgia și Ucraina. Noțiunea de „periferie” pentru obiectivele LEAP implică țările candidate (Turcia), potențiale candidate (Kosovo) și învecinate (Georgia și Ucraina), precum și țările membre (România), ceea ce subliniază, de asemenea, necesitatea evaluării naturii multiple a complexităților și provocările legate de integrarea UE. Dihotomia centru-periferie în ceea ce privește UE este atât spațială, în sensul că majoritatea țărilor candidate și vecine ale UE sunt departe din punct de vedere geografic de Bruxelles, cât și structurală în ceea ce privește disparitățile regionale și asimetriile economice între nucleul „Europa” și periferia acestuia.

Share our work

0 Comentarii