Evaluare de securitate pe Republica Moldova, pe fondul situatiei din Ucraina

, , , , , ,
 
Premierul Romaniei, Victor Ponta (dreapta) si omologul sau de peste Prut, Iurie Leanca

Premierul Romaniei, Victor Ponta (dreapta) si omologul sau de peste Prut, Iurie Leanca

Seful Guvernului de la Bucuresti Victor Ponta a precizat marti ca, in calitate de vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT), va cere in prima sedinta o evaluare din partea tuturor institutiilor cu atributii privind problemele de securitate inclusiv din perspectiva Republicii Moldova, dupa criza din Ucraina.

Prezent la Sculeni, alaturi de omologul sau moldovean, Iurie Leanca, pentru a marca eliminarea vizelor UE pentru cetatenii moldoveni, Ponta a aratat ca Romania trebuie sa fie alaturi de Republica Moldova nu doar din punct de vedere economic, ci si din cel al securitatii. El a apreciat ca statul vecin se confrunta cu o mare criza, dupa problemele aparute in Ucraina, si a precizat ca va avea o discutie in acest sens cu Leanca.

“Nu putem sta cu mainile incrucisate”, a spus Ponta. Premierul Victor Ponta si omologul sau moldovean, Iurie Leanca, s-au intalnit in localitatea Floreni din Republica Moldova si au venit in satul Sculeni, raionul Ungheni, pentru a marca eliminarea vizelor europene pentru cetatenii moldoveni.

Gaz mai ieftin in doar cateva luni

La randul sau, Iurie Leanca a declarat marti ca spera ca pana pe 27 august Republica Moldova va primi gaz romanesc la tarife mult mai bune ca cel oferite de Gazprom prin intermediul gazoductului Ungheni-Iasi.

“Sunt convins ca cel mai tarziu in 27 august gazele din Romania vor trece Prutul si sunt convins ca la alte tarife, mult mai bune. Astfel, in practica vom vedea ce inseamna diversitate, siguranta energetica”, a spus Leanca. Premierul Victor Ponta si omologul sau moldovean, Iurie Leanca, s-au intalnit in localitatea Floreni din RepublicaMoldova si au venit in satul Sculeni, raionul Ungheni, pentru a marca eliminarea vizelor europene pentru cetatenii moldoveni. Cei doi oficiali au ajuns la Sculeni pentru a discuta cu locuitorii, discursurile fiind sustinute pe un stadion rural cu trei gradene, pline cu scolari si localnici. Ponta si Leanca vor merge si la punctul de trecere al frontierei Sculeni, spre Romania, impreuna cu cativa cetateni ai Republicii Moldova care vor traversa frontiera peste Prut, fara vize, in baza pasaportului biometric.

Ei vor inspecta si stadiul lucrarilor la gazoductul Iasi-Ungheni. incepand cu 28 aprilie 2014, cetatenii Republicii Moldova care detin pasapoarte biometrice pot calatori fara vize in Uniunea Europeana. De eliminarea vizelor beneficiaza doar cetatenii moldoveni care detin un pasaport biometric. Ridicarea vizelor nu inseamna ca moldovenii vor putea intra in spatiul Schengen pentru a munci, ci doar in scopuri turistice, pentru o perioada de 90 de zile. Negocierile dintre UE si Republica Moldova pentru liberalizarea vizelor au inceput in iunie 2010.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *