Europarlamentarul roman, Marian Jean Marinescu, prezinta in PE un raport pentru eliminarea vizelor cetatenilor de peste Prut

, , , ,
 

ue rmEurodeputatilor Marian-Jean Marinescu, vicepresedinte al grupului PPE, si Tanja Fajon (S&D) au prezentat joi dupa-amiaza in plenul PE un raport privind eliminarea regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova in cadrul Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European (LIBE), opiniile eurodeputatilor fiind favorabile in acest sens. Propunerea ar trebui sa fie adoptata de Parlamentul European si de catre Consiliu inainte de alegerile europarlamentare din mai 2014. „Au fost opinii, asa cum era de asteptat, foarte favorabile, s-a insistat foarte mult pe eforturile pe care Republica Moldova le-a facut pana acum, mai ales din iulie, de cand s-a aplicat facilitarea vizelor pentru Moldova — un alt raport pentru care am fost raportor. Toata lumea a spus ca nu este niciun fel de problema. S-a stabilit un termen de amendamente — sfarsitul lunii ianuarie, astfel incat la sfarsitul lunii februarie sa se poata vota in comisie acest raport. Cred ca este un semnal politic important pentru Republica Moldova si un raspuns la eforturile importante pe care Moldova le-a facut in aceasta perioada in drumul ei catre Uniune”, a declarat Marian-Jean Marinescu, la finalul sedintei comisiei LIBE.

Impact pozitiv

Potrivit acestuia, liberalizarea vizelor va avea un impact direct si foarte important pentru fiecare cetatean al R. Moldova, in conditiile in care sunt aproape 300.000 de cetateni moldoveni care muncesc in Uniune. „Deci va fi foarte important pentru cetatenii din Republica Moldova sa poata circula in Uniune fara a avea nevoie de viza. S-a mentionat ca Moldova aplica in acest moment sistemul de pasapoarte biometrice, mai modern decat in multe state membre”, a adaugat Marinescu. Etapa urmatoare va fi in luna februarie, cand se vor discuta amendamentele la raport. „Sper ca amendamente sa nu existe, nu vad de ce s-ar depune amendamente. La sfarsitul lunii februarie, raportul va putea fi votat in comisie. Dupa care, nefiind un regulament, ar trebui sa existe o negociere cu Consiliul, insa, din cate stiu eu in acest moment, nici in Consiliu nu sunt probleme si cred ca se va face aceasta negociere printr-un schimb de scrisori prin care se va accepta acordul, astfel incat sa-l votam in plen in martie; daca nu, cel mai tarziu in aprilie. Regulamentul intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial. Vrem sa votam acest raport inainte de alegeri”, a subliniat europarlamentarul roman.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *