Europa, sub spectrul unor amenintari teroriste de amploare

, , ,
 

Al-Qaida ameninta Europa

Al-Qaida ameninta Europa

Statele Unite au emis duminica o avertizare adresata americanilor care calatorec in Europa, cu privire la riscuri “potentiale de atentate teroriste”, cerandu-le sa fie atenti in special in locurile publice, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. O pozitie similara a avut si ministerul britanic al Afacerilor Externe, care a anuntat tot duminica o actualizare a avertismentului catre britanicii care calatoresc in Franta si Germania, cu privire la o “puternica amenintare terorista”. Potrivit presei internationale, echipe de teroristi si-ar fi selectat tintele in Europa si sunt pregatite sa atace aeroporturi si atractii turistice, precum Turnul Londrei, Turnul Eiffel si Catedrala Notre Dame din Paris, Turnul TV din Alexanderplatz si Hotelul Adlon de langa Poarta Brandenburg din Berlin. De asemenea, si printul Harry al Marii Britanii este una dintre posibilele tinte, scrie presa intrenationala, citata de agentia KARADENIZ PRESS.
“Informatiile actuale sugereaza ca al-Qaida si organizatii afiliate continua sa pregateasca atentate teroriste”, afirma Departamentul de Stat. “Cetatenii americani trebuie sa fie deosebit de atenti si sa ia toate masurile necesare pentru a-si asigura securitatea in timpul calatoriilor” , continua comunicatul. Aceasta avertizare, care fusese anuntata sambata de oficiali americani sub acoperirea anonimatului, corespunde unui prim nivel de avertisment pentru calatoriile in strainatate, inaintea celui care sfatuieste formal la evitarea deplasarilor. Serviciile de informatii occidentale au dejucat proiecte de atentate legate de al-Qaida, in mari orase din Marea Britanie, Franta si Germania, in stilul celor comise la Bombay, in India, in noiembrie 2008, unde au fost ucise 166 de persoane, afirmat saptamana aceasta presa anglo-saxona. Aceste informatii au fost confirmate partial de oficiali, dar nu si de Guvernele vizate. “Guverne europene au luat masuri pentru a impiedica un atentat, in timp ce altele au evocat public nivelul mai ridicat al amenintarii”, a subliniat Departamentul de Stat. “Teroristii ar putea recurge la diferite mijloace si arme si ar putea viza oficiali guvernamentali, dar si interese private”, a adaugat comunicatul. “Cetatenii americani raman tinte pentru atentate teroriste potentiale in transporturile publice si alte infrastructuri turistice”, potrivit aceleiasi surse.
In trecut, “teroristii au vizat si comis atentate in metrou si gari, precum si impotriva serviciilor de transport aerian si maritim”, continua Departamentul de Stat. “Continuam sa lucram strans cu aliatii nostri europeni (…) si informatiile sunt impartasite regulat intre SUA si partenerii lor cheie, pentru a determina esecul unui complot terorist, a identifica si lua masuri impotriva potentialilor teroristi, precum si pentru a consolida apararea noastra impotriva posibilelor amenintari”, precizeaza sursa citata. Departamentul de Stat recomanda de asemenea ca toti cetatenii americani sa isi anunte proiectele de calatorie la sectiunea consulara a ambasadei americane din tara in care merg, pe un site al Departamentului.

Avertisment si din partea Londrei

Ministerul britanic al Afacerilor Externe a anuntat duminica o actualizare a avertismentului catre britanicii care calatoresc in Franta si Germania, cu privire la o “puternica amenintare terorista”. “Putem confirma ca avertismentul pentru calatorii in Franta si Germania a fost actualizat”, a declarat o purtatoare de cuvant a ministerului. “Ca si alte marti tari europene, ele se confrunta cu o puternica amenintare terorista”, a adaugat ea. “Autoritatile franceze considera in continuare ca exista o amenintare terorista ridicata. Atentate ar putea lovi fara discernamant, in special in locuri frecventate de expatriati si de calatori straini”, precizeaza avertismentul publicat pe site-ul Ministerului britanic de Externe. “Un anumit numar de explozii, deflagratii esuate si alte atentate au avut loc in ultimii ani in Corsica. Edificii guvernamentale, restaurante, vehicule ale politiei, baruri, o discoteca si mai multe resedinte de vacanta au fost vizate si, in unele cazuri, au suferit pagube”, adauga textul. “Autoritatile, care au avertizat anterior ca numarul atentatelor s-ar putea intensifica, apreciaza ca organizatia nationalista corsicana, FLNC, este responsabila. O casa de vacanta detinuta de britanici a fost vizata in ianuarie 2010”, precizeaza comunicatul, citata de Mediafax. In ceea ce priveste Germania, avertismentul nu face decat sa indice ca tara “se confrunta cu o amenintare terorista ridicata” si ca “atentate ar putea lovi fara discernamant”. Serviciile de informatii occidentale au dejucat proiecte de atentate legate de al-Qaida, in mari orase din Marea Britanie, Franta si Germania, in stilul celor comise la Bombay, in India, in noiembrie 2008, unde au fost ucise 166 de persoane, a afirmat saptamana aceasta presa anglo-saxona.

Turnul Londrei, Turnul Eiffel si Catedrala Notre Dame, posibile tinte

Echipe de teroristi si-ar fi selectat tintele in Europa si sunt pregatite sa atace aeroporturi si atractii turistice, precum Turnul Londrei, Turnul Eiffel si Catedrala Notre Dame din Paris, Turnul TV din Alexanderplatz si Hotelul Adlon de langa Poarta Brandenburg din Berlin, relateaza presa straina. Potrivit presei britanice, printre tintele teroristilor care planuiesc atentate de amploare in Europa figureaza Turnul Londrei si o gara importanta neprecizata din capitala Marii Britanii, conform informatiilor furnizate serviciilor americane de spionaj de un terorist aflat in detentie. Cetateanul german Ahmed Sidiqi, de 36 de ani, un fanatic antrenat de al-Qaida, a mentionat de asemenea ca tinte Turnul Eiffel si Catedrala Notre Dame din Paris, Turnul TV din Alexanderplatz, Hotelul Adlon de langa Poarta Brandenburg si Gara Centrala din Berlin. Oficialii serviciilor de spionaj au informatii ca echipele de teroristi si-au selectat tintele, au incheiat supravegherea lor, au pus la punct modalitatile de a evita sa fie capturati si sunt pregatiti sa lanseze in orice moment atacuri asupra unor aeroporturi si atractii turistice sau hoteluri din Europa, au declarat surse citate de ABC News. Conform surselor, complotistii au incheiat etapa de supraveghere, au discutat cu organizatia al-Qaida din Pakistan si au primit aprobarea de a lansa atacurile. Oficialii declarasera anterior ca insusi Osama ben Laden a aprobat planul de atac. Suspectii ar include cetateni britanici si germani, care ar putea fi de origine afgana sau pakistaneza. Printre tintele cunoscute se numara Marea Britanie, Franta si Germania, dar nu sunt excluse nici alte tari europene, precum Italia sau Belgia, potrivit unor surse. Planul ar prevede atacuri simultane in mai multe tari, acesta fiind cel mai important proiect al retelei al-Qaida care a ajuns in etapa operationala in ultimii ani. Departamentul american de Securitate Interna nu a comentat oficial aceste informatii, dar potrivit unor surse, nivelul amenintarii teroriste in SUA nu va fi schimbat pana la aparitia unor date specifice privind un pericol la adresa Statelor Unite.

Printul Harry, in pericol

Masurile de securitate pentru printul Harry, al treilea in ordinea succesiunii la tronul britanic, au fost consolidate pe fondul temerilor ca el ar putea fi principala tinta a unui nou val de atentate teroriste ale islamistilor si disidentilor irlandezi, mai scrie presa britanica. Sase agenti de securitate inarmati ai Serviciilor Aeriene Speciale il insotesc pe printul Harry oriunde merge, dupa ce serviciile de securitate au ridicat la Nivelul 2 riscul unui atac asupra familiei regale britanice. Sambata, masuri de securitate similare au fost implementate pentru printul Charles si Camilla, care au sosit in India pentru a deschide Jocurile Commonwealth. De asemenea, masurile de securitate pentru Regina Elisabeta a II-a si pentru printul William au fost consolidate. Printul Harry este considerat drept o tinta cu risc ridicat din cauza mobilizarii sale in Afganistan si a stilului sau de viata axat pe distractie. El este o tinta importanta pentru extremistii loiali lui Osama ben Laden inca de cand a revenit din misiunea sa in Afganistan, in 2008. In mod normal, trei ofiteri de protectie ai Scotland Yard il insotesc atunci cand merge la petreceri, dar la sfarsitul saptamanii trecute au fost sase agenti ai SAS inarmati. Printul in varsta de 26 de ani a fost rugat sa isi reduca iesirile in cluburi si sa evite activitatile si cluburile de noapte preferate, pentru a contracara teroristii care i-ar putea cunoaste obiceiurile. Nivelul alertei teroriste in Marea Britanie este in prezent “sever”, ceea ce inseamna ca un atac terorist este “foarte probabil”.

Planuri elaborate de numarul trei in al-Qaida

Proiectele de atentate in Europa au fost elaborate de numarul trei in ierarhia retelei al-Qaida, seicul Yunis al-Mauretani, cu acordul si sprijinul financiar al lui Osama ben Laden, afirma presa germana. Seicul i-ar fi spus depre planurile sale de atentate, in special in Franta si Marea Britanie, unui islamist de nationalitate germana dar de origine afgana, detinut in prezent de fortele americane la inchisoarea din Bagram, in Afganistan, potrivit revistei. Aceste informatii ar fi la originea unei recente alerte teroriste in Europa de Vest. Islamistul, Ahmad Sidiqi, in varsta de 36 de ani, originar din Hamburg, in nordul Germaniei, s-a intalnit cu seicul al-Mauretani la Mir Ali, in regiunile tribale din nordul Pakistanului, la inceputul verii, inainte de arestarea sa la Kabul, la inceputul lui iulie. Conform revistelor Der Spiegel si Focus, oficiali din serviciile germane de informatii urmeaza sa mearga in curand in Afganistan pentru a-l interoga pe Ahmad Sidiqi. Nivelul alertei teroriste a fost ridicat in Europa si din cauza interceptarii, de catre centrul britanic de interceptare GCHQ (Government Communications Headquarters), a comunicatiilor telefonice si electronice a opt germani si doi britanici, aflati intr-o zona de la frontiera afgano-pakistaneza. Acestia, in timp ce comunicau cu persoane din Germania si Marea Britanie, au discutat modalitatea de a obtine arme si materiale explozibile, precum si despre locatia unor locuri sigure pentru a se refugia inainte si dupa un atentat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *