Europa, sub ocupatie americana

de | feb. 5, 2010 | Alte regiuni, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Departamentul american al Apararii a decis sa pastreze patru brigazi de lupta in Europa, precum si un cartier general al armatei pe continent, se arata in raportul Quadrennial Defense Review (QDR), citat de publicatia militara „Stars and Stripes”, preluata de mass-media de la Bucuresti.

Armata SUA ramane in Europa

Armata SUA ramane in Europa

Departamentul american al Apararii a decis sa pastreze patru brigazi de lupta in Europa, precum si un cartier general al armatei pe continent, se arata in raportul Quadrennial Defense Review (QDR), citat de publicatia militara „Stars and Stripes”, preluata de mass-media de la Bucuresti. Brigazile vor ramane in Europa pana la o revizuire a strategiei NATO si o evaluare din partea Statelor Unite a retelei lor defensive pe continent, se arata in raportul citat. Purtatorul de cuvant al NATO, Robert Pszczel, a declarat, ca strategia, care urmeaza sa fie decisa la summitul NATO din Portugalia in luna noiembrie 2009, se refera la mediul de securitate si subliniaza principalele obiective ale Aliantei in anii urmatori.
Doua dintre brigazile de lupta vizate sunt localizate in Germania, comandantii militari americani luand decizia de a le redesfasura in partea continentala a Statelor Unite in 2012. Totusi, comandantul fortelor americane din Europa, generalul Carter Ham, a recomandat in 2009 Comandamentului European al Statelor Unite ca aceste brigazi sa ramana in Germania pe termen nedefinit. „Cele doua probleme principale pentru mine sunt de a avea suficiente forte terestre pentru a ne putea indeplini nu doar cerintele operationale curente, in principal in regiune, dar si de a mentine abilitatea de a ne angaja si a efectua exercitii alaturi de aliatii nostri europeni”, a declarat anterior generalul Ham.

Axa militara

Reamintim ca marile unitati militare americane din Europa conduc antrenamente periodice cu soldatii fortelor armate ale statelor europene, dintre care multi opereaza alaturi de fortele americane din Afganistan, ca parte a Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate. Totodata, Pentagonul cheltuieste peste 100 de milioane de dolari pentru a construi noi baze militare in Bulgaria si Romania, unde peste 2.000 de trupe au fost instruite vara trecuta.
Potrivit QDR, Departamentul american al Apararii considera ca „o prezenta militara robusta a Statelor Unite in Europa este menita sa impiedice intimidarea politica a aliatilor si partenerilor”. Prezenta promoveaza stabilitatea in regiunea Marii Egee, in Balcani, Caucaz si regiunea Marii Negre si demonstreaza angajamentul Statelor Unite fata de aliatii NATO, se mai arata in raportul citat. Intr-o declaratie publicata recent, purtatorul de cuvant al fortelor americane din Europa, Bruce Anderson, a reiterat faptul ca, potrivit QDR, un parteneriat transatlantic puternic si relatiile bilaterale cu Guvernele europene sunt de o importanta centrala pentru securitatea Statelor Unite. Raportul Departamentului Apararii a mai solicitat factorilor de decizie politici mobilizarea unui sistem american revizuit de aparare antiracheta in Europa si o prezenta navala intensificata in regiune.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *