Europa occidentala aluneca pe panta extremismului

, , ,
 

Presedintele francez Nicolas Sarkozy, imaginea noului rasism institutionalizat occidental

Presedintele francez Nicolas Sarkozy, imaginea noului rasism institutionalizat occidental

Multiculturalismul este un „esec” in Franta si in intreaga Europa, deoarece „exista prea multa preocupare pentru identitatea celui care soseste si prea putina pentru identitatea tarii care il primeste”, a declarat presedintele Nicolas Sarkozy. Nicolas Sarkozy se alatura astfel declaratiilor cancelarului german Angela Merkel, care apreciase la 16 octombrie 2010 ca modelul unei Germanii multiculturale, unde coabiteaza in armonie diverse culturi, „a esuat complet”.
Premierul britanic David Cameron a subliniat de asemenea la 5 februarie 2010 la Munchen, ca „doctrina multiculturalismului de stat”, care incurajeaza „diferitele culturi sa traiasca separat unele de altele”, a esuat. Doctrina statului multiculturat a esuat si va fi abandonata, a spus premierul britanic David Cameron intr-un discurs prezentat in cadrul unei conferinte pe teme de securitate ce are loc recent la Munchen. „Musulmanii britanici trebuie sa adopte valorile principale de libertate si egalitate”, e de parere Cameron. Musulmanii britanici trebuie sa adere la valorile principale ale libertatii si egalitatii, pentru ca, avand in vedere sfarsitul „tolerantei pasive” in cadrul comunitatilor divizate, membrii tuturor religiilor trebuie sa se integreze in societatea mai larga si sa accepte valorile ei fundamentale, este de parere oficialul britanic. A fi britanic inseamna sa crezi in libertatea cuvantului si a religiei, in democratie si in drepturi egale, indiferent de rasa, sex sau orientare sexuala, iar acest lucru inseamna sa ne asiguram ca imigrantii invata sa vorbeasca limba engleza si ca toate scolile predau copiilor elementele unei culturi si a unui program comun. Fiecare persoana, de le ministri la alegatorii obisnuiti, trebuie sa-i infrunte in mod activ pe cei care au alte opinii, a mai sutinut Cameron. Sub doctrina statului multicultural, am incurajat diferite culturi sa traiasca vieti separate, departe una de cealalta si de curentul principal. Am esuat in incercarea de a oferi o viziune a societatii la care ei sa simta ca vor sa-i apartina, a mai sustinut premierul de la Londra.

Critici vehemente

Discursul premierului britanic despre esuarea „statului multicultural” a fost criticat de opozitia laburista si de organizatiile musulmane si anti-fasciste din Marea Britanie. Cei care au criticat discursul prim-ministrului considera ca acesta le-a oferit gruparilor de extrema dreapta un ajutor propagandistic nesperat, mai ales ca discursul tinut sambata la Munchen, in timpul unei conferinte pe teme de securitate, a avut loc cu putin timp inaintea unui mars organizat la Luton de Liga Apararii Engleze, formatiune extremista anti-islamista.
Reprezentantii Partidului Laburist sunt de parere ca David Cameron a gresit cand a criticat doar manifestarile extremiste islamiste, fara a aminti si celelalte forme de extremism. „Sunt de acord ca exista domenii in care este nevoie de o implicare mai mare a comunitatilor, care ar trebui sa invete limba engleza sau sa respecte legea britanica” a spus fostul ministru laburist al muncii, Margaret Hodge. „Premierul doreste insa o asimilare pe scara larga, iar acest lucru s-ar putea sa aiba efectul contrar. Statul trebuie sa fie foare precaut atunci cand incearca sa combine diferitele valori culturale. „Si nu este doar responsabilitatea comunitatii musulmane sa combata extremismul. Toti avem aceasta responsabilitate, si trebuie sa ne asiguram in primul rand ca aceste comunitati nu se simt excluse”, a precizat fostul ministru laburist al muncii, Margaret Hodge.

Baricada musulmana

De asemenea, reprezentantii organizatiilor musulmane si cei ai grupurilor care lupta impotriva extremismului considera ca discursul premierului David Cameron a reprezentat propaganda perfecta pentru cei aproximativ 3 mii de membri ai Ligii de Aparare Engleze. Acestia au marsaluit sambata pe strazile din Luton, scandand sloganuri anti-islamiste. „Comentariile premierului nu au ajutat deloc. Cuvintele sale au putut fi interpretate ca un semn de sustinere si, in cel mai rau caz, ar putea inflama situatia”, a precizat fostul ministru laburist al muncii, Margaret Hodge. Cabinetul condus de David Cameron a precizat insa, ca discursul premierului a fost pregatit inca de acum cateva luni si ar fi fost „ridicol” sa nu poata fi prezentat din cauza unei manifestatii a Ligii de Aparare Engleze.

Curent pornit de Merkel

In octombrie 2010, aancelarul german, Angela Merkel, a apreciat ca modelul unei Germanii multiculturale, unde coabiteaza in armonie diverse culturi, „a esuat complet”. Intr-un moment in care dezbaterea privind integrarea s-a intensificat in Germania, Angela Merkel a pledat insa in favoarea migrarii specialistilor, in conditiile in care Germania duce lipsa de mana de lucru calificata. Principiul Multikulti, conform caruia „traim acum alaturi unii de altii si ne bucuram de aceasta”, a esuat, a spus ea. „Aceasta abordare a esuat, a esuat total”, a insistat cancelarul german, in cursul unei reuniuni a tineretului Uniunii Crestin-Democrate (CDU). Liderul aripii bavareze a partidului, CSU, declarase vineri, in fata aceleiasi audiente, ca Germania „nu are nevoie de o imigratie care sa impovareze sistemul social”. Pe de alta parte, „Germania are nevoie de specialisti straini, chiar daca, in acelasi timp, pregateste someri germani”, a afirmat Angela Merkel. Presedintele Camerei de Comert si Industrie germane (DIHK), Hans Heinrich Driftmann, a afirmat ca economia germana are nevoie de circa 400.000 de ingineri si absolventi de facultate. „Lipsa acestora costa aproximativ 1 la suta din crestere”, a apreciat el. Angela Merkel a avertizat Uniunile conservatoare (CDU-CSU) impotriva promovarii ideii ca „imigrantii care nu vorbesc imediat limba germana nu sunt bineveniti”.

Sarkozy preia ideea

In cadrul unei emisiuni televizate difuzate pe 10 februarie 2011, presedintele Nicolas Sarkozy raspunzand unei intrebari asupra problematicii multiculturalismului, a oferit ca exemplu islamul, in contextul in care dezbaterea asupra locului acestei religii in societate este din ce in ce mai importanta in Franta, unde locuiesc intre 5 si 6 milioane de musulmani. „Compatriotii nostri musulmani trebuie sa poata trai si practica religia, la fel ca orice alt compatriot” de alta religie, „dar nu poate fi vorba decat de un islam al Frantei si nu de un islam in Franta”, a afirmat presedintele francez. “Comunitatea nationala franceza nu vrea sa-si schimbe modul de viata, stilul de viata, egalitatea intre barbati si femei, libertatea pentru copii de a merge la scoala”, a mai spus Nicolas Sarkozy. In Franta, lidera de extrema dreapta Marine Le Pen a provocat indignare cand a facut o paralela intre rugaciunile musulmane pe strazi si ocupatie nazista. Legat de acest fapt, Nicolas Sarkozy, a apreciat ca „nu vrem ca in Franta cineva sa se roage in mod ostentativ pe strada”, dar este „normal” sa existe moschei”, iar „rugaciunea nu ofenseaza pe nimeni, insa nu vrem un prozelitism religios agresiv”. In Franta a fost adoptata recent o lege prin care se interzice integral purtarea valului islamic, lege.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *