În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, războiul informațional a jucat un rol din ce în ce mai central în unele foste republici sovietice, unde se resimte ruptura dintre pozițiile pro-europene ale populației și pozițiile pro-ruse ale guvernelor în funcție, potrivit Euronews, citat de mass-media.
După invadarea Ucrainei de către Rusia, propaganda și dezinformarea Kremlinului au început să fie percepute ca o amenințare importantă în mai multe țări vecine, devenind în cele din urmă esențiale și în problemele de politică internă.
Războiul informațional este din ce în ce mai important pe agenda politică a foștilor vecini sovietici ai Rusiei. Dacă unii politicieni vorbesc de propagandă și dezinformare, analiștii notează că alte forțe politice locale sunt deosebit de active în promovarea opiniilor favorabile Kremlinului.
Chișinău și Tbilisi
Atât în Georgia, cât și în Moldova este în curs o luptă politică internă acerbă asupra informației, oponenții acuzând guvernele în funcție că folosesc extinderea propagandei și dezinformării rusești. Ambele țări aspiră să adere la Uniunea Europeană, o perspectivă nu prea îndepărtată.
Și, în ambele țări, guvernul este acuzat că a subminat aspirațiile pro-europene ale cetățenilor, într-un climat de facto de divizare între curentele pro-rus și pro-occidental.
„În Georgia, această confruntare pare deosebit de acută din cauza polarizării mass-media și a societății”, explică Dustin Gilbreath, director științific adjunct la Caucasus Research Resource Centre din Georgia. Expertul atrage atenția asupra faptului că, potrivit sondajelor recente, sprijinul țării pentru aspirațiile pro-europene bate toate recordurile.
Există, însă, și cei care se opun ideii de a se apropia de Europa și sunt influențați de cuvintele unor personalități politice: „Când guvernul Visului georgian repetă argumente explicit anti-occidentale, insultând în mod regulat oficialii americani și ai UE, spunând că America încearcă să târască Georgia în război, puține persoane cred, dar unii au ajuns să creadă cu adevărat”, a explicat Gilbreath.
„Marea problemă este că această dezinformare vine în mare parte din interiorul țării și este amplificată de funcționarii guvernamentali”, a adăugat Gilbreath.
Potrivit lui Gilbreath, rezultatul invaziei ruse a Ucrainei va juca un rol important pentru Georgia. Tbilisi este sigură că această agresiune este similară cu evenimentele din războiul ruso-georgian: dacă Moscova ar câștiga, alte țări vecine ar putea rămâne pentru totdeauna pe orbita influenței ruse. Dar eșecurile militare ale Kremlinului dau speranță pentru o consolidare a suveranității.
Materialele de informare pro-ruse au devenit o componentă importantă a luptei politice din Moldova. Și aici, politicienii se plâng de propaganda pro-Kremlin, tot în contextul rupturii de zece ani dintre pro-europeni și pro-ruși. „Acest conflict reflectă aspirațiile revanșiste ale fostului regim”, spune Felix Hett de la Fundația Friedrich Ebert din Moldova.
„Cea mai mare amenințare, din punctul de vedere al actualului Guvern moldovenesc, este revenirea la putere a vechilor forțe politice oligarhice și cleptocrate, orientate către Rusia. Și cred că aceasta este cea mai mare problemă, în sensul în care folosesc sau instrumentalizează aceste narațiuni rusești pentru a-și promova agenda politică internă”, explică Hett.
0 Comentarii