EurAsEC: Medvedev ameninta R Moldova, Ucraina si Armenia

, , , ,
 

Dmitri Medvedev a ameninţat Republica Moldova cu răcirea relaţiilor şi cu apariţia unor “dificultăţi” în cazul în care nu va adera la Comunitatea Economică Euroasiatică.
Contrar cutumei, la reuniunea din ajun a EurAsEC de la Moscova au participat şi preşedinţii statelor cu statut de observator (R Moldova, Ucraina si Armenia) în cadrul acestei organizaţii care grupează Rusia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Moscova şi-a avertizat din timp partenerii că şi-ar dori să discute perspectivele de cooperare pe viitor.
“Am vorbit şi despre beneficii şi avantaje, despre anumite dificultăţi care pot apărea şi care apar deja în statele ce nu sunt membre ale Uniunii vamale”, a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev, în finalul reuniunii. “Asta e viaţa: dacă faci parte dintr-o organizaţie internaţională, ai parte de unele privilegii. Dacă nu faci parte dintr-o astfel de asociaţie, pot apărea dificultăţi”, a concluzionat el. Rusia a ameninţat cu sancţiuni ţările-partenere în cazul unui refuz de a adera la Comunitatea Economică Euroasiatică (EurAsEC), organizaţie de cooperare regională în spaţiul postsovietic.
În replică, guvernul ucrainean a spus că aceasta va cauza pierderi de ambele părţi. Ca şi înainte, Ianukovici a admis posibilitatea aderării Ucrainei la EurAsEC, dar a adăugat că, într-un viitor apropiat, acest lucru nu se va întâmpla. Într-un interviu acordat mass-media ruse în ajunul reuniunii, preşedintele Ianukovici a subliniat că unul din obstacolele care împiedică Ucraina să devină membră cu drepturi depline în organizaţie este existenţa unor structuri supranaţionale în cadrul acesteia.
“Evident, aceasta ar limita suveranitatea Ucrainei, ceea ce contravine Constituţiei”, a explicat preşedintele ucrainean, adăugând că nu-i este clar încă unele aspecte în această privinţă, ca, bunăoară, prerogativele pe care ar trebui să le transfere o ţară membră organismelor comunitare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *