EULEX si TPI joacă „alba-neagra” cu penalii kosovari (II)

de | mart. 22, 2011 | Balcani, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Aceeasi vajnici reprezentanti ai EULEX au facut recent un numar de 8 arestari intr-un mod la fel de pripit ca si in cazul lui Fatmir Litmaj in zona Prizren. Arestatii sunt acuzati de aceleasi crime ca si fostul lor lider terorist. Unul dintre cei opt a fost arestat in afara tarii, conform EULEX, adica la Belgrad, potrivit siteului ziarului sarbesc Politika.

Liderul separatist kosovar Hashim Thaci pierde sprijinul UE

Liderul separatist kosovar Hashim Thaci pierde sprijinul UE

Aceeasi vajnici reprezentanti ai EULEX au facut recent un numar de 8 arestari intr-un mod la fel de pripit ca si in cazul lui Fatmir Litmaj in zona Prizren. Arestatii sunt acuzati de aceleasi crime ca si fostul lor lider terorist. Unul dintre cei opt a fost arestat in afara tarii, conform EULEX, adica la Belgrad, potrivit siteului ziarului sarbesc Politika. Interesant este ca la aceasta operatiune au participat, pentru asigurarea securitatii, forte speciale de politie kosovare. Arestarile, potrivit purtatorului de cuvant EULEX, Nicholas Hawton, au fost efectuate in baza unui mandat de cercetare emis de un judecator de la tribunalul din Pristina, in baza unor suspiciuni bine intemeiate de acte de ucidere, tortura si alte atrocitati asupra unui numar de civili albanezi si sarbi intr-un centru de detentie din Kosovo, comise in 1999. Cel mai insemnat nume dintre cele opt este cel al sefului politiei din regiunea Prizren, Nexhmi Krasniqi, in vreme ce 5 dintre ceilalti sapte sunt suspectati ca ar fi comis violente si in timpul manifestatiilor anti-sarbesti din martie 2004. Desi numele acestora au fost puse de catre justitia de la Belgrad la dispozitia EULEX de mai bine de 5 ani, de-abia acum aceste persoane, care, printre altele sunt cunoscute ca fiind cele care au incendiat Biserica Bogorodica Ljeviska din Prizren, sunt supuse anchetei declansate in zilele trecute cu o celeritate cel putin suspecta. Sursele Karadeniz Press din Pristina sustin ca, in fapt, la presiunea partenerilor occidentali, premierul kosovar Hashim Thaci a renuntat la relatiile de colaborare dintre gasca lui si cea a lui Fatmir Limaj. De altfel, toti cei arestati pana pe 20 martie curent fac parte din anturajul imediat al fostului ministru kosovar al Transporturilor. Asistam, astfel, la o prelungire, pe de o parte, a mandatului de incredere pe care UE il acorda premierului Thaci, in conditii mai mult decat grele, aparent. Pe de alta parte, EULEX trebuie sa dovedeasca Parlamentului European ca actiunile sale necesita un personal mai numeros, deci mai multi bani. Cati dintre acesti bani se vor transforma intr-un para-ndarat balcanic si catre cine se vor indrepta noile actiuni ale EULEX odata cu suplimentarea de fonduri si personal, ramane de vazut. Cert este ca, la momentul actual, cele doua factiuni din PDK au pornit un razboi mut, pentru influenta la curtile Europei si ajutoare materiale care, inca o data, dovedeste impotenta lor de a conduce un asa-zis stat in care, oricum, nu sunt vioara intai.

Tavalugul Marty si amenintarea fantomei sarbesti

Pozitia premierului Hashim Thaci fata de fostul camarad Limaj s-a modificat odata cu prezentarea raportului Marty, in care elvetianul europarlamentar prezinta o serie de dovezi privitoare la traficul de organe umane organizat de catre KLA intre 1999 si 2007. Daca la inceput Dick Marty a fost amenintat cu tararea in tribunal pentru acuzatii mincinoase, vehementa Pristinei s-a domolit odata cu invocarea de catre europarlamentar a imunitatii juridice de care se bucura  acesta. Necunoasterea legislatiei europene, pe de o parte, si dorinta de a brava in fata albanezilor kosovari, pe de alta parte, sunt cele doua neajunsuri ale premierului Thaci. Din nou, declaratiile sale au fost luate in ras de Europa, iar mesajul a fost limpede: distanta de la Bruxelles la Pristina este mai mica decat cea de la Pristina la Washington. Amenintarile lui Thaci la adresa lui Dick Marty au fost facute si cu un scop mult mai pervers, acela de a arata albanezilor kosovari ca Marty e atat de fricos, incat se ascunde in spatele imunitatii, la fel cum si unul dintre oamenii lui, Fatmir Limaj, o face. Si, daca asupra lui Marty guvernul de la Pristina nu are nici o putere, pe liderul factiunii radicale si pro-europene, Limaj, cu ajutorul EULEX si cu largul concurs al TPI, premierul Thaci l-a somat oficial sa renunte la imunitate. Numai ca imunitatea lui Marty il apara de un proces de calomnie, pe cand imunitatea lui Limaj il ferea pe acesta din urma de un proces de crime de razboi. Diferenta de istorie personala dintre cei doi reprezinta, de fapt, la alta scara, diferenta de maturitate politica dintre noul asa-zis stat kosovar si UE. Situatie din care nu poate iesi decat un singur castigator, pe numele lui de capitala, Belgradul.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *