EULEX si TPI joaca „alba-neagra” cu penalii kosovari (I)

de | mart. 22, 2011 | Balcani, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Pe 23 martie curent, premierul Putin al Rusiei se va afla la Belgrad. Agenda oficiala nu este un secret pentru nimeni, insa cea din spatele declaratiilor este cu atat mai interesanta, cu cat vizita se desfasoara intr-un moment nu tocmai linistit al comunitatii internationale, principala cauza de neliniste fiind actiunea „umanitara” a catorva state NATO impotriva Libiei

Premierul rus Vladimir Putin debarca la Belgrad

Premierul rus Vladimir Putin debarca la Belgrad

Pe 23 martie curent, premierul Putin al Rusiei se va afla la Belgrad. Agenda oficiala nu este un  secret pentru nimeni, insa cea din spatele declaratiilor este cu atat mai interesanta, cu cat vizita se desfasoara intr-un moment nu tocmai linistit al comunitatii internationale, principala cauza de neliniste fiind actiunea „umanitara” a catorva state NATO impotriva Libiei. Daca petrolul libian face cu ochiul Canadei, SUA, Marii Britanii si, nu in ultimul rand, Frantei, de cealalta parte, in grupul non-interventionistilor, se afla principalii partizani ai South Stream, respectiv Federatia Rusa, Germania, Romania si Bulgaria, ca sa ne referim doar la statele care privesc direct punctul nostru de interes, id est bazinul Marii Negre. Intrucat Serbia este principalul partener energetic non-UE al Federatiei Ruse, si invitata de onoare in proiectul South Stream, este lesne de inteles declansarea, de catre organismele UE, a unor masuri  care, la prima vedere, se bat cap in cap.

Gaselnita diplomatica

Incercarea de delimitare dintre EULEX si Tribunalul Penal International de la Haga este ultima gaselnita a lui Tante Europa in eforturile sale burlesti de a cumpara bunavointa Belgradului, in lumina vizitei lui Vladimir Putin. Astfel, fostul ministru kosovar al transporturilor, Fatmir Limaj, s-a predat Politiei EULEX in acest weekend, declarand ca este mandru ca a luat parte la razboi, dar si la construirea noului stat kosovar dupa terminarea ostilitatilor. Ce cauta Limaj la EULEX? Ei bine, s-a dus la politistii europeni ca sa raspunda la acuzele de care tocmai fusese exonerat de catre TPI. Ca arestarea sa a survenit altora, efectuate de EULEX la Prizren, poate fi explicatia pe care toata lumea o cauta: adica ceilalti arestati pentru crime de razboi de vajnica Politie EULEX l-au indicat pe fostul comandant KLA ca responsabil pentru atrocitatile comise de ei. Numai ca dupa doua ore de discutii, Fatmir Limaj a fost eliberat, la momentul iesirii din sediul EULEX declarand ca a raspuns citatiei si ca cercetarile vor continua. Acestea sunt faptele. In spatele usilor inchise, Tante Europa incearca aburirea Belgradului cu o smecherie tipic balcanica: „Iata ce rai suntem noi cu cei care au masacrat sarbi – desi  o instanta superioara noua, Tribunalul Penal International de la Haga, l-a judecat si achitat pe Fatmir Limaj, noi ne folosim de o gaselnita penibila, care statueaza ca procuratura locala din Kosovo, adica EULEX, are permisiunea de a mai cerceta crimele comise de Limaj si acolitii sai in lagarul de la Klecka”.

Pacea de la Moscova, via South Stream

Drept raspuns la acest demers jenant, care nu va duce la nici un rezultat, Belgradul a declarat plin de diplomatie ca „intampina cu bucurie eforturile EULEX de investigare a crimelor de razboi comise asupra non-albanezilor, precizand ca ultimele actiuni ale EULEX sunt dovada vie a bunei cooperari dintre organismul european si procurorii belgradeni”. Cu alte cuvinte, este fericit ca un bebe mic care-si face siesta, dar precizeaza ca si-a schimbat singur scutecul si si-a cumparat babetica din alocatia proprie.
De ce bate EULEX cuie in talpa TPI? De ce tace TPI la aceasta jenanta actiune, care-i stirbeste insasi autoritatea? De frica. Frica de un Belgrad prea apropiat de o Moscova tot mai prudenta si mai matura pe plan international, ale carei eforturi diplomatice de prim rang se concentreaza azi, intr-un moment in care sacalii petrolului fac spume la gura propovaduind umanitarismul atacurilor asupra Libiei, pe crearea unui South Stream eminamente slav, desi cu participari colaterale de conjunctura geografica.
Ideea ca omnipotentul premier rus poate coaliza pansalvismul balcanic intr-un proiect energetic pentru care, ca un mercenar diplomatic veritabil, cancelarul Merkel a facut un turneu de promovare balcanic aproape la fel de rapid ca Blitzkriegul din zorii ultimului Razboi Mondial, nu poate surade saracilor de la masa UE neinvitati (inca) la festinul South Stream, dar deosebit de numerosi in cadrul EULEX. Insa, conform bunelor politici promovate inca de pe vremea cancelarului Bismark si a lui Petru cel Mare, vocile sarmanilor, oricat de numeroase si vehemente ar fi ele, nu conteaza. Pentru Belgrad, insa, miza este una uriasa. Este un moment care, bine gestionat, poate aduce Serbia la rangul de super-putere in Balcani si Europa Centrala, asa cum si-a declarat public dorinta premierul Putin. Statut care i-ar conferi pozitie de impunere la masa acoperita cu brocart verde a batranei Europe.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *