EULEX, „arestat” in Kosovo

, , , , ,
 

Jandarmii romani, retrasi definitiv din Kosovo

Jandarmii romani, retrasi definitiv din Kosovo

Etnicii sarbi care au amplasat o bariera în nordul Kosovo l-au oprit luni pe şeful misiunii EULEX, Andy Sparkes, care a fost nevoit pana la urma sa se întoarca din drum, a anunţat serviciul de presa al misiunii internationale, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Sarbii au blocat drumuri şi accepta trecerea KFOR, dar nu şi a EULEX, care gestioneaza punctele de trecere împreuna cu ofiţeri numiţi de Priştina. Sparkes calatorea cu comandantul KFOR, Erhard Drews. Cand etnicii sarbi au refuzat sa deblocheze drumul, şi Drews s-a întors, împreuna cu Sparkes.
Ambele misiuni i-au avertizat pe sarbi – care au amplasat 18 baricade în nord – ca trebuie sa permita accesul fara restricţii. Acţiunile violente din nordul Kosovo au început în luna iunie 2011, cand Priştina a încercat sa preia controlul asupra punctelor de frontiera Jarinje şi Brnjak.

Jandarmii si politistii romani se retrag din Kosovo

Anterior, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de la Bucuresti a decis retragerea celor 178 de jandarmi şi poliţişti români prezenţi în misiunea din Kosovo. Retragerea acestora se va face, potrivit unui comunicat al CSAT, “în urma încheierii turului de serviciu”, programat pentru luna decembrie 2011. Detaliile acţiunii de retragere vor fi stabilite în coordonare cu partenerii europeni. Jandarmeria Română desfăşoară misiuni de menţinere a păcii în Kosovo de la 22 februarie 2002, în urma solicitării Organizaţiei Naţiunilor Unite, adresată României şi aprobată de parlament. În provincia Kosovo se află în misiune 115 jandarmi şi 60 de poliţişti români. Detaşamentul de Misiuni Internaţionale al Jandarmeriei Române dislocat în această provincie execută misiuni şi se subordonează operaţional Uniunii Europene, în cadrul misiunii EULEX Kosovo. În cursul anului 2010, jandarmii români au participat la aproximativ 2.100 misiuni, în special de control al mulţimilor, operaţiuni speciale tip S.W.A.T., securitate statică la obiective cu risc ridicat, escortarea personalului internaţional, protecţia apropiată, monitorizare şi patrulare în medii cu potenţial degenerativ în conflicte interetnice. Poliţiştii români prezenţi în teatrul de operaţii ajută, de asemenea, la îndeplinirea mandatului EULEX, aceştia fiind implicaţi în special, în misiuni de monitorizare şi îndrumare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.