Eugen Tomac demisioneaza de la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni

, , ,
 

Secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a anunţat vineri, la Chişinău, într-o conferinţă de presă, că va demisiona din această funcţie.
El a evitat să spună ce va face în continuare, dar a precizat că, din moment ce PDL, formaţiunea din care face parte a trecut în opoziţie, i se pare firesc să facă acelaşi lucru. “Chiar dacă nu voi mai fi secretar de stat în perioada imediat apropiată, voi rămâne aproape de românii din Republica Moldova, voi încerca să contribui la tot ceea ce consider că este firesc şi necesar ca românii de pe ambele maluri ale Prutului să se cunoască cât mai bine”.
Eugen Tomac şi-a exprimat speranţa că noul executiv de la Bucureşti va continua proiectele iniţiate în ultimii ani în relaţia cu Republica Moldova. “Sper ca actualul guvern să continue proiectele începute de către guvernele Boc şi Ungureanu, ţinând cont că recent a avut loc şi prima şedinţă ale guvernelor României şi Republicii Moldova. Sper ca proiectele să fie continuate şi nu văd motive de ce ar exista o altă abordare faţă de Republica Moldova. Pentru România relaţia cu Republica Moldova reprezintă o prioritate”, a declarat Eugen Tomac.
În cadrul aceleaşi conferinţe, el a prezentat un raport de activitate a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni 2009-2011 şi a anunţat că în următoarele zile instituţia va veni cu o donaţie de un milion de cărţi în limba română pentru şcolile şi bibliotecile din Republica Moldova, transmiet Agerpres. “Trebuie să refacem acest echilibru şi să dotăm cu carte în limba română, deoarece deficitul de carte este cunoscut iar posibilităţile de cumpărare ale populaţiei sunt mici”, a declarat el.

Cine este Eugen Tomac

Eugen Tomac este absolvent al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, promoţia 2003. În anul 2005, a absolvit cursul de masterat, specializarea “Mecanisme de deznaţionalizare în URSS”, Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti şi în prezent este doctorand în cadrul aceleiaşi facultăţi. În perioada 2000-2004, a fost preşedinte şi membru fondator al Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni. A coordonat, în perioada 2004-2006, programul româno-american “News to Know – introducing democratic media to schools in Romania” implementat cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA. Din anul 2007 este director al Centrului pentru Educaţie Democratică, organizaţie neguvernamentală, care promovează drepturile omului şi principiile democraţiei în sud-estul Europei.
Eugen Tomac este coordonatorul colecţiei LEX – românii de lângă noi: “Comunităţi româneşti – drepturi şi norme universale”, ghid juridic ce cuprinde legi universale şi europene privind protecţia minorităţilor şi combaterea discriminării pe criteriu etnic şi al volumului “Focus on Romanians”. În perioada 2002 – 2008, a fost redactor al revistei de cultură istorică “Magazin istoric”, iar în perioada 2007-2008 realizator de emisiuni pentru Radio România Cultural. În luna ianuarie 2007, a reprezentat România în cadrul programului “International Visitor Leadership Program”, organizat de către Departamentului de Stat al SUA.
În 2006, a fost numit responsabil pentru relaţiile cu românii de pretutindeni în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, funcţie deţinută până în luna ianuarie 2009. În perioada 2006-2008, a predat istoria românilor cursanţilor şi studenţilor originari din comunităţile româneşti din vecinătate, la Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. În luna noiembrie 2008, a candidat la alegerile parlamentare, în circumscripţia 43 pentru românii din diaspora, colegiul 2, pentru funcţia de deputat în legislativul de la Bucureşti.
În ianuarie 2009, a fost numit secretar de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Ca urmare a înfiinţării Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, instituţie cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al primului-ministru, este numit secretar de stat pentru românii de pretutindeni la data de 26 ianuarie 2010.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *