Estonia trece la Euro

de | iun. 18, 2010 | Alte regiuni, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Parlamentul European a aprobat aderarea Estoniei la zona euro din data de 1 ianuarie 2011, Estonia devenind astfel prima ţara baltica ce va adopta moneda unica europeana, relateaza mass-media europeana, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Estonia, pregatita pentru Euro

Estonia, pregatita pentru Euro

Parlamentul European a aprobat aderarea Estoniei la zona euro din data de 1 ianuarie 2011, Estonia devenind astfel prima ţara baltica ce va adopta moneda unica europeana, relateaza mass-media europeana, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Republica Estonia va intra în zona euro „într-o poziţie de forţa, cu una dintre cele mai bune situaţii pe plan fiscal şi, de departe, cel mai scazut nivel de îndatorare din UE”, a subliniat comisarul european pentru Afaceri economice, Olli Rehn, în timpul dezbaterii care a precedat votul. „Este semnificativ ca un stat membru micuţ, dar foarte hotarat, bate la poarta zonei euro în timpuri atat de dificile”, a observat la randul sau euro-deputatul maltez Edward Scicluna, referindu-se la criza datoriilor cu care se confrunta ţarile din zona euro.
Totodata, aderarea Estoniei la zona euro a fost aprobata formal de şefii de stat şi de guverne din UE, la summitul de joi de la Bruxelles. Conform ultimelor estimari ale Comisiei Europene (CE), Estonia va avea un deficit public de 2,4% anul acesta şi anul viitor. Datoria sa publica este estimata la 9,6% din PIB în 2010 şi 12,4% din PIB în 2011, un record în UE. Astfel, Estonia, care a aderat la UE în 2004, dupa ce şi-a caştigat independenţa faţa de URSS în 1991, va deveni a 17-a ţara care va adopta moneda unica europeana, fiind prima ţara baltica şi a treia ţara fosta comunista, dupa Slovacia şi Slovenia, care va adera la zona euro.
Ultimele ţari care s-au alaturat uniunii monetare sunt Slovenia – în 2007, Cipru şi Malta – în 2008, şi Slovacia – în 2009. Pentru a adopta euro, ţarile candidate trebuie sa respecte mai multe criterii: echilibrarea finanţelor publice (deficit şi datorie de stat), a inflaţiei, fluctuaţii limitate ale cursului de schimb şi ale ratelor dobanzilor bancare.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *