ESNET. Cooperare la Marea Neagra impotriva cutremurelor

, , , , ,
 

Reţeaua Black Sea Earthquake Safety Net(work) “ESNET”, construită în cadrul proiectului cu acelaşi nume din cadrul Programului Operaţional Comun “Bazinul Mării Negre 2007-2013” al Uniunii Europene, va fi inaugurată la 13 septembrie la Varna.
Cu acest prilej, la Varna va fi organizată o conferinţă pentru a prezenta conceptul şi diverse aspecte avute în vedere la crearea unei platforme de colaborare pe termen lung între părţile interesate din fiecare ţară parteneră a proiectului. Acesta reprezintă rezultatul abordării integrate a evaluării potenţialului seismic distructiv, al dezvoltării unui concept integrat de monitorizare seismică şi intervenţie în caz de cutremur major, al creşterii capacităţii autorităţilor locale şi a formaţiunilor de intervenţie rapidă pentru activităţi comune de reacţie la dezastre.
Pe parcursul manifestării de la Varna se vor pune bazele unui Memorandum de înţelegere care va fi discutat şi agreat de către instituţiile participante din ţările partenere. Documentul îşi propune detalierea modului de funcţionare a reţelei pe termen lung şi totodată a modului în care participanţii la proiect intenţionează să se implice (furnizarea de informaţii şi documente pentru a fi încărcate pe portalul web, participarea la evenimentele următoare ale proiectului, trasarea unor planuri de acţiune comune în caz de cutremure, participarea şi implicarea în acţiunile de instruire pentru domeniile de prevenţie şi intervenţie în caz de seism etc.).
La manifestare vor participa partenerii proiectului: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România – partenerul lider al proiectului, Institutul de Geofizică, Geodezie şi Geografie din Bulgaria, Institutul pentru Geologie şi Seismologie din Republica Moldova şi Fundaţia Internaţională Semiluna Albastră pentru Ajutorare şi Dezvoltare din Turcia. De asemenea, vor participa reprezentanţii instituţiilor interesate, instituţii de specialitate din România, Turcia, Bulgaria şi Republica Moldova, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi Unităţilor de Intervenţie de Urgenţă, precum şi ONG-uri.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *