Esec nuclear ruso-american

, , ,
 

Medvedev refuza sa reduca arsenalul nuclear rusNegociatorii americani si rusi, reuniti la Geneva, pentru a discuta incheierea unui nou tratat privind reducerea arsenalului nuclear strategic, nu au reusit inca sa ajunga la un acord, relateaza mass-media internationala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform agentiilor de presa, care citeaza declaratia purtatorului de cuvant al misiunii americane, cele doua delegatii au decis reluarea negocierilor in data de 9 martie 2010. Noul acord ar trebui sa inlocuiasca Tratatul pentru Reducerea Armelor Strategice (START – 1), incheiat in 1991 si care a expirat pe data de 5 decembrie 2009. Acesta limita numarul de focoase nucleare si rachete pe care cele doua state le pot desfasura. Saptamana trecuta, in cadrul unei convorbiri telefonice, presedintele american, Barack Obama, si omologul sau rus, Dmitri Medvedev, au convenit asupra faptului ca, in baza noului tratat, cele doua state isi vor reduce numarul focoaselor nucleare pana la 1.500 – 1.600. Ulterior, seful Statului Major al armatei ruse, generalul Nikolai Makarov, a declarat ca acest acord va fi incheiat in curand, dar a subliniat faptul ca unul din principalale obstacole il reprezinta planurile americane de amplasare a unui scut antiracheta in Europa de Est, impotriva unui eventual atac venit din partea Iranului sau a Coreei de Nord. In acelasi timp, se pare ca Washingtonul si Moscova nu au reusit inca sa cada de acord asupra mecanismelor de verificare si monitorizare.

Laude diplomatice

Reamintim ca la inceputul saptamanii, presedintele rus Dmitri Medvedev, anunta in timpul unei conferinte de presa cu omologul sau francez Nicolas Sarkozy, ca Federatia Rusa si Statele Unite sunt „aproape de un acord” in negocierea unui tratat de dezarmare nucleara care isi va produce efectele dupa expirarea acordului START 1 incheiat in 1991. „Suntem aproape de un acord in toate aspectele” negocierii, a declarat presedintele rus in cadrul unei conferinte de presa comune cu omologul sau francez Nicolas Sarkozy, in cadrul primei zile a unei vizite de stat pe care o efectueaza in Franta. Totodata, liderul francez a refuzat sa accepte orice forma de reducere a arsenalului militar francez, cerand SUA si Federatiei Ruse sa implementeze masuri menite sa aduca arsenalul lor nuclear pe picior de egalitate cu cel francez.
Tratatul de dezarmare asupra caruia delegatiile rusa si americana negociaza la Geneva ar urma sa ia locul acordului START 1, semnat in 1991, si care si-a incetat valabilitatea la 5 decembrie 2009. De la inceputul anului, Moscova si Washington au anuntat ca sunt foarte aproape de un acord, dar convorbirile par sa se prelungeasca, fara ca cele doua parti sa faca precizari asupra motivelor intarzierii. Presedintii Dmitri Medvedev si Barack Obama si-au definit in iulie 2009 obiectivul de a reduce numarul de focoase nucleare de la 1.500-1.675 in cazul ambelor tari, precum si numarul vectorilor capabile sa le transporte la 500-1.000.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *