Esec in Parlamentul de la Chisinau. R. Moldova nu are presedinte

, ,
 

Parlament MoldovaProcedura parlamentară de alegere a preşedintelui Republicii Moldova s-a încheiat vineri cu un nou eşec. PCRM a anunţat ca va boicota procedura, dar ultimul cuvânt l-au avut cei trei deputaţi-dezertori, lotul Dodon, care au votat împotriva unicului candidat, Marina Lupu.
La procedura de votare au participat 62 de deputaţi, dar trei dintre aceştia, care au părăsit recent Partidul Comuniştilor, au demonstrat public că au votat împotriva lui Marian Lupu, de altfel, singurul candidat. Pentru alegerea preşedintelui erau necesare cel puţin 61 de voturi. Comisia specială pentru desfăşurarea alegerilor preşedintelui urmează să anunţe în scurt timp rezultatul alegerilor.
Deputaţii neafiliaţi Igor Dodon, Zinaida Grecianîi şi Veronica Abramciuc au votat împotriva candidatului AIE la funcţia de preşedinte al ţării, informează Moldpres. Cei trei deputaţi au arătat presei la ieşirea din cabinele de vot buletinele. Şi deputaţii AIE au demonstrat public la ieşirea de la urne buletinele de vot.
AIE are 58 de deputaţi, iar, pentru alegerea şefului statului, este nevoie de 61 de voturi. Deputaţii PCRM nu au participat la votare. Având în vedre legislaţia R. Moldova, cel mai probabil, vor fi anunţate alegeri repetate, care, potrivit legii, vor desfăşurate în cel mult 30 de zile.
Candidatul AIE la funcţia de preşedinte al ţării, dar şi liderii fracţiunilor parlamentare, au ţinut discursuri în faţa deputaţilor şi i-au îndemnat să voteze solidar pentru alegerea şefului statului şi depăşirea crizei politice. Marian Lupu a rostit o alocuţiune de peste 20 de minute, în care a expus obiectivele pentru un eventual mandat.
“Trebuie să demonstrăm că sîntem responsabili, să dovedim că suntem capabili să îndeplinim idealurile cetăţenilor. R. Moldova poate deveni un liant între vest şi est, o punte de comunicare şi cooperare. Stabilitatea politică este veriga lipsă pentru un proces de integrare rapid. Votul de astăzi nu e unul pentru o persoană, ci pentru evitarea unui nou ciclu de alegeri anticipate. Preşedintele statului trebuie să fie un mediator, eu îmi propun să fiu un preşedinte ce va asigura un climat politic paşnic”, a spus Marian Lupu.
Cu discursuri în faţa deputaţilor au ieşit şi liderii fracţiunilor din AIE, care au spus că vor vota solidar pentru stabilitate politică, dar şi deputatul neafiliat Igor Dodon, care a anunţat că atât el, cât şi Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc, nu îl vor vota pe Lupu. Deputatul comunist Artur Reşetnicov a citit de la tribuna centrală poziţia PCRM şi a reiterat că comuniştii cer dizolvarea Alianţei şi crearea unui Guvern anticriză.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *