Esec in Coreea de Nord: Racheta a fost lansata, dar a explodat

, ,
 

Coreea de Nord a recunoscut vineri eşecul lansării rachetei sale care urma să plaseze pe orbită un satelit de observaţie terestră, denunţat de SUA ca un test cu rachetă balistică.
“Republica Populară Democrată Coreeană a lansat satelitul său Kwangmyongsong-3 vineri la 07h38m55sec. Satelitul de observaţie a Pământului nu a reuşit să intre pe orbită”, a anunţat agenţia oficială KCNA, după o tăcere de mai bine de patru ore. “Oamenii de ştiinţă, tehnicienii şi experţii examinează în prezent cauzele acestui eşec”, adaugă agenţia oficială de presă a Phenianului.Este pentru a treia oară când Coreea de Nord ratează plasarea pe orbită a unui satelit, după eşecurile din 1998 şi 2006.
La scurt timp după lansare, SUA, Coreea de Sud şi Japonia au anunţat că racheta s-a dezintegrat în zbor la puţin timp după decolare de la Centrul spaţial Tongchang-ri (nord-vest), situat la 50 km de frontiera chineză. “Sistemul american a detectat şi urmărit lansarea rachetei nord-coreene Taepodong-2 la ora locală 18:30 (22h39 GMT)”, a anunţat Comandamentul nord-american de apărare aeriană.

A căzut in Marea Galbenă

Primul etaj al rachetei a căzut în Marea Galbenă, aproximativ la 165 km vest de Seul. Al doilea şi al treilea etaj “n-au funcţionat”, a explicat NORAD, adăugând că celelalte fragmente au căzut de asemenea în larg, fără să constituie vreo ameninţare. Taepodong-2 este o rachetă balistică , cu rază lungă de acţiune pe care Coreea de Nord încearcă să o dezvolte, testând-o deja în iulie 2006 şi aprilie 2009.
Coreea de Sud, care a monitorizat îndeaproape evenimentul, a precizat că racheta lansată de vecinul său din Nord “s-a aflat în zbor un minut sau două înainte de a exploda”, confirmând astfel o informaţie furnizată înainte de Ministerul japonez al Apărării. Potrivit lui Christian Lardier, expert spaţial la revista franceză “Air et Cosmos”, eşecul s-a produs “la mijlocul activităţii de la primul etaj”.
“Potrivit planului de zbor, primul etaj al rachetei trebuia să se detaşeze după 120 de secunde şi să cadă în Marea Galbenă la aproximativ 460 km de rampa de lansare”, a indicat el, subliniind că eşecuri de acest gen se întâmplă şi în alte colţuri ale lumii. Lardier, membru al Academiei internaţionale de astronautică (IAA), spune că în medie se înregistrează 75 de lansări de sateliţi în lume, dintre care câteva eşuează. Numai în 2011 s-au înregistrat şapte eşecuri, a amintit el.
“Toate ţările cunosc eşecuri. Coreea de Sud a făcut două tentative fără succes”, a adăugat expertul francez. Phenianul dorea ca prin plasarea pe orbită a satelitului său să marcheze împlinirea a 100 de ani de la naşterea “primului şi eternului” preşedintele Kim Il-sung.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *