Erevanul, mai aproape de UE

de | apr. 12, 2018 | Caucaz, Federatia Rusa, Federatia Rusa, Principal, Știri, UE, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Parlamentul de la Erevan, Adunarea Națională a Armeniei, a ratificat în unanimitate Acordul privind parteneriatul extins cu UE și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și cu țările membre ale acestei organizații, relatează mass-media locală, citată de presa de la București. Acordul, votat de 95 de deputați din cei 105 de membrii ai Parlamentului unicameral de […]
Armenia-mizează-pe-relația-bilaterală-cu-Uniunea-Europeană
Armenia-mizează-pe-relația-bilaterală-cu-Uniunea-Europeană

Armenia-mizează-pe-relația-bilaterală-cu-Uniunea-Europeană

Parlamentul de la Erevan, Adunarea Națională a Armeniei, a ratificat în unanimitate Acordul privind parteneriatul extins cu UE și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și cu țările membre ale acestei organizații, relatează mass-media locală, citată de presa de la București.

Acordul, votat de 95 de deputați din cei 105 de membrii ai Parlamentului unicameral de la Erevan, este compus din 3 părți, fiind atinse problemele politice, dispozițiile referitoare la dialogul și reforma politică, cooperarea în domeniul securității, precum și sarcinile legate de justiție și drepturile omului, o problemă constantă semnalată de Uniunea Europeană.

Valori comune

De asemenea, Acordul instituie un arc instituțional care va coordona relațiile Armenia-UE, fosta republică sovietică sperând să atragă cât mai multe resurse financiare nerambursabile din partea blocului comunitar. Erevanul este membru al Uniunii Economice Eurasiatice, controlate de Federația Rusă.

Potrivit ministrului armean de externe, Karen Nazaryan, acordul ridică la un nou nivel relațiile bilaterale ale Armeniei cu UE, „bazate pe valori comune și legături strânse”.

Presiuni rusești

În 2013, Armenia a încheiat negocierile cu UE privind Acordul de asociere, inclusiv privind zona de liber schimb, dar, în același an, sub presiunea Moscovei, si-a schimbat radical cursul și a refuzat să semneze Acordul, aderand la Uniunea Vamală sub conducerea Rusiei, care a fost ulterior reformatata în Uniunea Economică Eurasiatică.

În 2015, Armenia a inițiat noi negocieri privind un alt acord cu Uniunea Europeană, fără partea economică. Erevanul a semnat acordul de parteneriat cu Uniunea Europeană în cadrul summit-ului ”Parteneriatului Estic” în luna noiembrie a anului trecut. (M.A.B.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *