Erevan, criza politică se apropie de sfârșit

, , ,
 
Criza politică din Armenia se apropie de sfârșit

Criza politică din Armenia se apropie de sfârșit

Liderul opoziției armene și conducătorul protestelor contra regimul Sargsyan, Nikola Pașinean, a fost înaintat la postul de prim-ministru al Armeniei, relatează mass-media rusă, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Oficiali ruși, citați de mass-media regională, au subliniat că Moscova nu se opune acestei nominalizări și mizează pe rezolvarea cât mai rapidă a crizei politice.

Decizia a fost luată de Partidul Contractului Social care este condus de Pașinean, un demers în acest sens fiind deja înaintat Parlamentului de la Erevan.

Parlamentul Armeniei trebuie să se reunească astăzi pentru a decide cine va fi noul premier, după ce Serj Sargsyan și-a dat demisia. Încă două fracțiuni din Parlamentul de la Erevan au anunțat că îl vor susține pe Nikola Pașinean, după ce acesta a obținut sprijinul public al unor oficiali ruși.

Sargsyan, capitulare condiționată

Partidul Republican din care face parte și Serj Sargsyan a anunțat că nu va propune un candidat propriu, în acest fel Nikola Pașinean fiind unicul pretendent la funcția de prim-ministru. Decizia lui Sargsyan vine la câteva zile după ce Pașinean a declarat public că nu vor exista repercursiuni legale împotriva fostului președinte ori a apropiaților săi. Tot el a mai declarat că va continua parteneriatul strategic dintre Erevan și Moscova.

Reamintim că Armenia s-a scufundat într-o criză politică generată de proteste în masă, după ce fostul președinte Serj Sargsyan a fost înaintat la funcția de prim-ministru, după două mandate consecutive de câte 5 ani în fruntea Armeniei.

După declanșarea protestelor în urmă cu aproape 3 săptămâni, Sargsyan și-a anunțat demisia. Concomitent, oligarhii armeni, o forță redutabilă în fosta republică sovietică și-au anunțat sprijinul pentru nominalizarea lui Nikola Pașinean în postul de premier. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.