Erdogan, vizită strategică în Germania. Lira turcească, victimă a războiului rece dintre Ankara și Washington. Turcia, dispusă să reia dialogul cu SUA

, , , , , , , ,
 
Liderul turc Recep Tayyip Erdogan, supărate pe SUA

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan, supărat pe SUA

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va face o vizită de stat în Germania pe 28 şi 29 septembrie, a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui german, Frank-Walter Steinmeier, citată de mass-media de la Berlin, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Sursa citată nu a specificat dacă președintele turc Erdogan va avea întrevederi şi cu cancelarul Angela Merkel, unul dintre cei mai importanți critici ai liderului de la Ankara.
Miniştrii de Externe din Germania şi Turcia au promis în mod repetat că vor face tot ce le stă în putere pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări, care au devenit tensionate după măsurile luate de Turcia împotriva oponenţilor lui Erdogan, bănuiţi că au participat la organizarea loviturii de stat eşuate din 2016.

Prizonieri germani

Printre cei reţinuţi de serviciile de securitate turce se află şi cetăţeni germani. În februarie a fost eliberat un jurnalist germano-turc care fusese reţinut în Turcia pentru un an, fiind acuzat că a atentat la securitatea naţională. A fost îndeplinită, astfel, o cerere esenţială a Germaniei, care a protestat faţă de ceea ce consideră încălcarea drepturilor omului de către statul turc. Un alt cetăţean neamţ a fost arestat în sud-estul Turciei luna trecută, fiind acuzat de propagandă pentru militanţii turci.
Guvernul turc a concediat peste 150.000 de persoane angajate la stat şi a pus sub acuzare 77.000 de persoane de când a avut loc tentativa de lovitură de stat.

Colaborarea-militară-Turcia-SUA-amenințată-de-conflicte-politice

Colaborarea-militară-Turcia-SUA-amenințată-de-conflicte-politice

Lira, în prăbușire liberă

Lira turcească s-a prăbușit luni la un minim-record față de dolar, pe fondul tensiunilor diplomatice dintre SUA și Turcia, în ciuda încercărilor Băncii Centrale de la Ankara de a ține moneda turcă pe linia de plutire. Lira a scăzut cu 6,3% luni, dar a recuperat marți 1,1%, după ce oficialii turci au anunțat că vor avea o întrevedere cu oficialii americani, relatează Bloomberg. Lira turcească a pierdut teren în faţa dolarului imediat după decizia instanţei de la Washington de a impune sancțiuni pentru doi din miniștrii lui Tayyip Erdogan, din cauza pastorului american judecat de Turcia pentru acuzații de terorism. Prăbușirea lirei a reflectat astfel îngrijorările investitorilor legate de tensiunile cu Statele Unite. În replică, Erdogan a avertizat că Statele Unite vor pierde un aliat puternic şi sincer dacă nu îşi schimbă atitudinea faţă de ţara sa. Ulterior, el a revenit cu un mesaj în care îi ruga pe cetățenii turci să schimbe valută, pentru a combate deprecierea lirei. Banca Centrală a Turciei a decis, în luna mai 2018, să majoreze dobînda de politică monetară cu 300 de puncte de bază, în ideea de a pune capăt scăderii cursului de schimb al lirei şi a restabili încrederea investitorilor, afectaţi de politica intervenţionistă a preşedintelui Tayyip Erdogan, relatează mass-media regională, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

Ofertă de pace

O delegaţie de înalți oficiali turci va vizita în câteva zile SUA pentru a discuta în legătură cu disputele existente între cele două state, ambele fiind membre ale NATO, a relatat CNN Turk, citând surse diplomatice de la Ankara și Washington, preluate de KARADENIZ PRESS.
Reamintim că relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia s-au înrăutăţit, pe fondul neînţelegerilor referitoare la politica privind Siria şi la procesul pastorului american Andrew Brunson, acuzat de autorităţile turce de susţinere a terorismului.
Pastorul Andrew Brunson a fost arestat în decembrie 2016 în Turcia, în timpul represaliilor autorităţilor de la Ankara după tentativa de lovitură de stat din iulie acelaşi an. Brunson a fost acuzat de spionaj şi terorism în Turcia. El rămâne în prezent în arest la domiciliu, în provincia Izmir (vestul Turciei).
Marţi, CNN Turk a afirmat, citat surse diplomatice, că Ankara şi Washingtonul au ajuns la înţelegeri asupra anumitor chestiuni, însă nu a oferit detalii. Sursele citate nu au menționat dacă între cele două părți au existat progrese în ceea ce privește reluarea livrărilor de armament americane către Ankara, amenințate de decizia guvernului turc de achiziționare a sistemelor rusești de rachete. Luna trecută, ministrul de externe turc Mevlut Cavuşoglu a confirmat că Turcia este hotărâtă să cumpere sisteme de rachete defensive S-400 de la Rusia.

Sancțiuni SUA

Administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut Turciei să îl elibereze pe Brunson, un pastor evanghelic care trăieşte de peste două decenii în Turcia şi care este acuzat de legături cu mişcarea clericului Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA şi pe care Ankara îl consideră vinovat pentru tentativa de puci din 15 iulie 2016. Andrew Brunson, care respinge toate acuzaţiile care i se aduc, riscă până la 35 de ani de închisoare.
SUA au impus săptămâna trecută sancţiuni împotriva miniştrilor turci de interne şi al justiţiei, Suleyman Soylu şi Abdulhamit Gul, pe care îi acuză că au jucat un rol major în arestarea şi detenţia pastorului Brunson.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că Ankara va bloca accesul miniştrilor americani ai justiţiei şi afacerilor interne la activele lor din Turcia dacă “există astfel de active”, ca măsură de retaliere la sancţiunile impuse de Washington. Cu toate acestea, Erdogan şi-a exprimat totuşi speranţa că disputa cu SUA va fi soluţionată rapid. ”Canalele diplomatice funcţionează extrem de intens”, a spus el. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *