Erdogan se visează mediator în conflictul dintre Moscova și Kiev

, , , , , , , ,
 
Erdogan vrea să devină arbitru în disputa dintre Kiev și Moscova

Erdogan vrea să devină arbitru în disputa dintre Kiev și Moscova

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat joi că le-a propus Rusiei şi Ucrainei rolul său de mediator în conflictul dintre cele două ţări în Marea Azov, relatează mass-media turcă, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Oferta liderului turc face parte din demersurile administrației de la Ankara de a crește importanța politică a Turciei în bazinul Mării Negre.
Analiști politici de la Kiev și-au exprimat îndoiala față de posibilitatea ca Turcia să joace un rol de mediator echilibrat în conflictul dintre cele două țări datorită intereselor economice, politice și militare majore de pe axa Ankara-Moscova.

Summit telefonic

Şeful statului turc a avut miercuri o discuţie la telefon cu omologii săi rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, îndemnându-i pe amândoi să-şi rezolve problemele „pe cale diplomatică”.
„Putem să ne asumăm aici un rol de mediator? Am vorbit despre asta cu ambele părţi”, a declarat Erdogan în timpul unei conferinţe de presă organizată joi la Istanbul, înainte de a se îmbarca în avion pentru Argentina, unde un summit al G20 se va desfăşura la sfârşit de săptămână.
„În timpul discuţiilor noastre, Putin şi Poroşenko ne-au transmis fiecare anumite cereri şi noi vom transmite cererile (Ucrainei) lui Putin în timpul întrevederii pe care o vom avea în Argentina”, a dat asigurări Erdogan, adăugând că el va aborda problema şi cu preşedintele american Donald Trump.

Incident diplomatic

Paza de coastă a Federaţiei Ruse a interceptat cu forţa, duminică, trei nave ale marinei ucrainene în largul Peninsulei Crimeea anexate de Rusia în 2014, trăgând asupra acestora şi rănind trei marinari aflaţi la bord. Aceasta este prima confruntare militară deschisă între Moscova şi Kiev după anexare şi declanşarea, tot în 2014, a unui conflict armat în estul Ucrainei între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi, conflict soldat până acum cu peste 10.000 de morţi.
Turcia a îndemnat de mai multe ori în ultimele zile la evitarea escaladării tensiunilor între cele două ţări.
Aliat apropiat al lui Putin, cu care cooperează strâns în Siria, Erdogan încearcă să menţină în acelaşi timp şi relaţii tradiţional solide cu Ucraina şi l-a primit de două ori în acest an pe Poroşenko în Turcia.
Negocieri între Erdogan şi Putin au permis anul trecut eliberarea de către Rusia a doi importanţi reprezentanţi ai comunităţii tătare din Crimeea. (Isac Mihai)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.