Erdogan, pregătit pentru o nouă victorie electorală categorică

, , ,
 
Recep-Tayyip-Erdogan-sigur-de-o-nouă-victorie-electorală-la-alegerile-din-iunie-2018

Recep-Tayyip-Erdogan-sigur-de-o-nouă-victorie-electorală-la-alegerile-din-iunie-2018

Liderul incontestabil al Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, și-a început neoficial campania electorală pentru reconfirmare în funcție, promițând să învingă categoric opoziția în alegerile pe care le-a fixat în iunie 2018, relatează mass-media turcă, preluată de agenția KARADENIZ PRESS. În pofida faptului că încă nu și-a formalizat candidatura pentru un nou mandat de șef al statului turc, președintele Erdogan a participat la primul miting electoral organizat pentru alegerile din iunie, în orașul Izmir de pe coasta Mării Egee, considerat un fief al partidului de opoziție CHP.

Erdogan a promis zecilor de mii de suporteri victoria în alegerile prezidențiale și parlamentare programate anticipat pe 24 iunie 2018, acuzându-l pe liderul CHP, Kemal Kilicdaroglu, că este dictator. „Cred că vom face istorie pe 24 iunie, cu voturi record, atât la parlamentare, cât şi la prezidenţiale”, a declarat Erdogan.

Analiștii politici de la Ankara au declarat că se așteaptă la o victorie zdrobitoare la alegerile din iunie 2018, AKP dorind să obțină o majoritate constituțională, pentru a putea modifica legislația turcă fără a fi nevoie de referendumuri ori alte formă de consultări publice. Oficiali ai UE și-au manifestat îngrijorarea față de posibilele încălcări ale legislației electorale de către autoritățile de la Ankara.

Puteri sporite

În cazul în care Erdogan câștigă, lucru foarte probabil în contextul în care partidul AK a format o alianță electorală cu partidul naționalist de opoziție MHP, el va fi reinvestit în funcția de președinte cu puteri executive mult lărgite, aprobate la limită prin referendum în cursul anului trecut.

Nerăbădător să exercite noile puteri, Erdogan a convocat alegerile cu mai mult de un an înainte de termen, motivând că Turcia are nevoie de o președinție mai puternică pentru a înfrunta provocările pe plan economic și războiul din Siria.

Tactică electorală

Pentru a câștiga din primul tur, un candidat are nevoie să obțină mai mult de 50% din voturi. Sondajele arată cu turul II este posibil, iar acesta se poate desfășura pe data de 8 iulie.

Anunțarea subită a alegerilor a surprins partidele de opoziție, care încă nu și-au nominalizat candidații. Cel mai redutabil adversar pentru Erdogan este Meral Aksener, fost ministru de interne, care anul trecut a pus bazele unui nou partid naționalist intitulat Iyi („Bun”) și a anunțat că intenționează să candideze. Noua contracandidată a lui Erdogan l-a acuzat pe acesta că a încercat să îi interzică să participe la scrutin, acuzații respinse de liderii AKP, partidul pro-prezidențial.

Opoziția îngenuncheată

Reprezentanți ai principalului partid secularist, CHP, au declarat că este puţin probabil ca liderul său să candideze, pentru că partidul consideră că preşedintele statului nu ar trebui să fie şi lider al unei formaţiuni politice.  La rândul lor, oficiali ai partidului pro-kurd de opozitie HDP a declarat că Selahattin Demirtas, acum în închisoare, va fi cel mai probabil candidat. Fostul preşedinte Abdullah Gul, unul din membrii fondatori ai partidului AKP, a susţinut că nu va candida, punând capăt speculaţiilor apărute în mass-media turcă în ceea ce privește o posibilă candidatură a sa. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *