Erdogan forțează un nou scrutin pentru Istanbul

de | apr. 9, 2019 | Orientul Mijlociu, Știri, Turcia | 0 comentarii

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan va cere organizarea de noi alegeri municipale la Istanbul (n.r.-unde rezultatele provizorii ale scrutinului din 31 martie 2019 îl arată perdant), a anunţat vicepreşedinte al AKP, Ali Ihsan Yavuz, citat de mass-media turcă, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Vom lua calea recursului […]
Liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, examen electoral crucial
Liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, nemulțumit de rezultatul alegerilor locale

Liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, nemulțumit de rezultatul alegerilor locale

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan va cere organizarea de noi alegeri municipale la Istanbul (n.r.-unde rezultatele provizorii ale scrutinului din 31 martie 2019 îl arată perdant), a anunţat vicepreşedinte al AKP, Ali Ihsan Yavuz, citat de mass-media turcă, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Vom lua calea recursului extraordinar (…). Vom spune că dorim ca alegerile să fie refăcute la Istanbul”, a declarat Ali Ihsan Yavuz, la câteva ore după respingerea de către Înalta Comisie Electorală (YSK) a cererii depusă de partid pentru renumărarea tuturor voturilor din Istanbul.

AKP supărat

Potrivit agenţiei de presă Anadolu, care îl citează pe reprezentantul AKP la YSK, Recep Ozel, instituţia a respins cererea pentru renumărarea tuturor voturilor în 31 din 39 de districte ale Istanbulului, acceptând renumărarea doar pentru 51 de urne. Un responsabil al AKP a precizat, sub condiția anonimatului, că în condiţiile în care renumărări parţiale sau totale au fost deja făcute în alte şapte districte, acestea nu au fost vizate în cererea partidului.

Pentru ultimul district, Buyukcekmece, unde AKP a cerut anularea alegerilor, decizia YSK a fost amânată, potrivit lui Ozel.

„Toată lumea este legată de deciziile YSK, însă noi avem dreptul să le criticăm. Renumărarea voturilor din 51 de urne nu are niciun sens”, a insistat Yavuz, subliniind că avansul candidatului opoziţiei, Ekrem Imamoglu, a scăzut de la 25.000 la 14.000 după renumărări parţiale.

Înfrâgere dureroasă

Potrivit rezultatelor provizorii, partidul lui Erdogan a câştigat alegerile la scară naţională, însă a suferit înfrângeri la Istanbul şi Ankara, care au fost câştigate de opoziţie, în condiţiile în care cele două oraşe erau controlate de 25 de ani de AKP şi predecesorii săi islamişti.

AKP a depus recursuri de-a lungul întregii săptămâni trecute, inclusiv pentru reexaminarea buletinelor invalidate.

Accentuând presiunea asupra autorităţilor electorale, Erdogan a afirmat luni că scrutinul a fost presărat de „nereguli” în masă şi comise „în mod organizat” la Istanbul.

Contestații pe bandă rulantă

Denunţând nereguli flagrante la vot, AKP a depus la începutul săptămânii trecute un prim apel, cerând renumărarea parţială, şi anume a voturilor considerate nule. O renumărare parţială se desfăşoară şi la Ankara, unde conform rezultatelor provizorii câştigător este candidatul opoziţiei, Mansur Yavaş.

Yavuz a declarat că după renumărarea a aproximativ 70% din voturile care au fost considerate nule, diferenţa dintre candidatul AKP şi cel al opoziţiei la Istanbul a scăzut de la peste 25.000 la mai puţin de 16.500 de voturi. În oraşul cu peste 15 milioane de locuitori, fiecare candidat a primit peste patru milioane de voturi.

Duminică, vicepreşedintele AKP a afirmat că scrutinul municipal  a fost marcat de „abuzuri organizate”.

Candidatul opoziţiei la Istanbul, Ekrem Imamoglu, care s-a declarat câştigător al alegerilor, acuză AKP că vrea să câştige timp prin solicitările de renumărare a voturilor, pentru a şterge urmele eventualelor ilegalităţi comise la primărie. Candidatul AKP la Istanbul este fostul premier Binali Yildirim, un om important în partid şi un aliat politic important al lui Erdogan. (M.B.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *