Erdogan doreste reformarea Consiliului de Securitate al ONU

, , ,
 

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a pledat la finele săptămânii trecute pentru reformarea Consiliului de Securitate al ONU pentru a pune capăt blocajelor în ceea ce priveşte criza siriană.
Oficialul turc a apreciat că lipsa de reacţie a Consiliului, din cauza dreptului de veto folosit de Rusia şi China, încurajează regimul sirian să continue crimele. “Consiliul de Securitate al ONU nu a intervenit în tragedia umanitară care se petrece în Siria de 20 de luni, în ciuda tuturor eforturilor noastre”, a declarat Erdogan într-o intervenţie pe care a avut-o la un forum la Istanbul. “Există o atitudine care încurajează şi îi dă undă verde preşedintelui sirian Bashar al Assad să ucidă zeci şi sute de oameni în fiecare zi”, a avertizat el.
În opinia şefului executivului de la Ankara, Consiliul de Securitate cade în aceleaşi greşeli care au permis în anii 90 ai secolului trecut masacrele din Balcani în timpul războaielor de dezintegrare ale fostei Iugoslavii. “Ce trist este că ONU este la fel de neputincioasă cum a fost şi acum 20 de ani când a fost martora masacrelor a sute de mii de oameni în Balcani, Bosnia şi Srebrenica”, a spus Erdogan. Din acest motiv, premierul turc a solicitat reformarea Consiliului de Securitate pentru a evita ca “lumea să fie la mila acestor cinci membri” permanenţi ai organismului ONU, format din SUA, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *