Erdogan, confruntat cu o noua amenintare politica interna

, , , , ,
 
Protestatarii turci si-au infiintat partid politic

Protestatarii turci si-au infiintat partid politic pentru a continua lupta cu premierul Erdogan

Un grup de muzicieni și artiști turci a creat un partid politic, Partidul Gezi, după numele micului parc din Istanbul a cărui preconizată distrugere a declanșat în iunie un val de proteste antiguvernamentale fără precedent în Turcia, relatează mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. ”Vrem să trăim toți într-o țară democratică. Pentru a ne face cunoscute revendicările, am ieșit în stradă și am pierdut vieți (…) Este timpul acum de a intra în parlament”, proclamă liderii noii mișcări, într-un comunicat publicat pe pagina lor de Facebook.

Constituție ”mai democratică”

Președinția Partidului Gezi, care a fost oficial înregistrat pe 1 octombrie pe lângă Ministerul turc de Interne, a fost încredințată unui talentat chitarist și compozitor în vârstă de 37 de ani, Cem Koksal. Mișcarea are intenția de a prezenta candidați la alegerile legislative din 2015, cu ambiția de a revizui Constituția turcă pentru a o face ”mai democratică”.
Mass-media locala reaminteste că, în iunie 2013, peste 2,5 milioane de turci au manifestat în întreaga țară pentru a cere demisia guvernului islamo-conservator aflat la putere din 2002. Mișcarea de contestare a pornit de la reprimarea violentă, de către poliția turcă, a mobilizării unui mic grup de ecologiști care s-a opus distrugerii Parcului Gezi în cadrul unui contestat proiect de amenajare a Pieței Taksim din Istanbul.
Manifestațiile s-au soldat cu moartea a șase persoane și rănirea altor peste 8.000, potrivit Uniunii Medicilor din Turcia. Amnesty International a denunțat ”încălcările la scară mare” a drepturilor omului în cursul acestor evenimente.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *