Erdogan avertizeaza Siria: Prietenia Turciei este pretioasa, dar furia sa este feroce

, , ,
 

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că ţara sa va riposta faţă de orice încălcare a frontierei sale de către Siria, care a doborât vineri unul dintre avioanele turce.
“Regulile de angajament ale forţelor armate turce s-au schimbat de acum. Orice element militar care va presupune un risc şi un pericol pentru securitatea frontierei turce şi va proveni din Siria, va fi considerat ţintă” militară, a avertizat el într-un discurs susţinut în faţa Parlamentului, în care a condamnat vehement regimul sirian. “Acest ultim eveniment arată că regimul Assad a devenit o ameninţare clară şi apropiată pentru securitatea Turciei ca şi pentru propriul său popor”, a declarat el.
El a afirmat că avionul turc F-4 Phantom a fost doborât în timp ce efectua o misiune de antrenament în spaţiul internaţional şi nu în spaţiul aerian sirian, cum susţine Damascul. Turcia, ţară membră NATO, va riposta “la momentul oportun” şi cu “hotărâre” faţă de doborârea avionului său. “Prietenia Turciei este preţioasă, dar şi furia sa este la fel de feroce”, a avertizat el, cerându-i regimului sirian să nu pună la încercare capacităţile forţelor armate turce.
“Nimeni nu trebuie să se gândească la faptul că sângele nostru rece (în legătură cu acest incident) este un semn de neputinţă”, a continuat el, în ovaţiile deputaţilor. Erdogan a adăugat că ţara sa va continua să susţină poporul sirian până la căderea “dictaturii crude” a regimului preşedintelui Bashar al-Assad. “Poporul sirian este fratele nostru. Turcia va susţine poporul sirian în toate modurile posibile până când acesta se va salva de opresiune, de masacru, de acest dictator sângeros şi de clica sa”, a declarat el.

NATO condamnă Siria în termeni duri

NATO condamnă în termenii cei mai duri doborârea unui avion militar turcesc de către forţele siriene, pe care îl consideră un act complet “inacceptabil”, şi este alături de Turcia în spirit de solidaritate, a declarat marţi, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. El a făcut acest anunţ la finalul unei reuniuni a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, reuniune solicitată de Turcia.
“Consiliul Nord-Atlantic s-a reunit la cererea Turciei pentru a se consulta în cadrul Articolului 4 al Tratatului de la Washington care stipulează că părţile se vor consulta de fiecare dată când, în opinia uneia dintre ele, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi este ameninţată. Consiliul Nord-Atlantic a discutat doborârea unui avion turcesc de către Siria. Considerăm că acest act este inacceptabil şi îl condamnăm în termenii cei mai fermi. Acesta este încă un exemplu al ignorării de către autorităţile siriene a normelor internaţionale, păcii şi securităţii, precum şi a vieţii umane. Gândurile noastre în această perioadă dificilă sunt la cei din echipajul turcesc dispărut, la familiile lor şi la cei dragi lor. Vom continua să urmărim atent situaţia, cu mare preocupare, şi vom fi atenţi la evoluţiile de la graniţa de sud-est a NATO. Securitatea Alianţei este indivizibilă. Suntem alături de Turcia în spiritul unei solidarităţi solide”, a spus Rasmussen.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Intr-o adresare facuta cabinetul sau, dictatorul sirian a precizat ca toate eforturile trebuie directionate spre castigarea razboiului.                  https://karadeniz-press.ro/erdogan-avertizeaza-siria-prietenia-turciei-este-pretioasa-dar-furia-… […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *