Marea Britanie intră în era laburistă

de | iul. 5, 2024 | Știri | 0 comentarii

Laburiştii vor reveni la putere în Regatul Unit în urma victoriei lor zdrobitoare asupra conservatorilor în alegerile legislative, iar liderul lor Keir Starmer a promis că, odată ajuns la Downing Street, va încarna „schimbarea” şi „renaşterea naţională” aşteptată de alegători. Căderea conservatorilor După 14 ani de regim conservator marcat de o succesiune de crize în […]

Laburiştii vor reveni la putere în Regatul Unit în urma victoriei lor zdrobitoare asupra conservatorilor în alegerile legislative, iar liderul lor Keir Starmer a promis că, odată ajuns la Downing Street, va încarna „schimbarea” şi „renaşterea naţională” aşteptată de alegători.

Căderea conservatorilor

După 14 ani de regim conservator marcat de o succesiune de crize în ultimii ani, cum ar fi Brexit, explozia preţurilor sau succedarea la putere a premierilor, Regatul Unit intră într-o nouă era laburistă.
Fără a aştepta rezultatele din cele 650 de circumscripţii în joc, premierul în exerciţiu Rishi Sunak şi-a recunoscut înfrângerea, anunţând că l-a contactat telefonic pe liderul laburist Keir Starmer pentru a-l felicita, asumându-şi responsabilitatea unui eşec ce pare a fi unul istoric.
Vineri dimineaţa, Keir Starmer, 61 de ani, fost avocat specializat în drepturile omului, va fi însărcinat de regele Charles al III-lea cu formarea guvernului. Prin urmare, la Downing Street va ajunge un lider moderat de centru-stânga, într-un moment în care este de aşteptat ca extrema dreaptă să ajungă la putere în Franţa, iar Donald Trump pare bine plasat pentru a reveni la Casa Albă în SUA.
„Schimbarea începe acum”, a declarat viitorul premierul britanic, mulţumindu-le susţinătorilor săi şi reînnoindu-şi promisiunea de „renaştere naţională”. „Nu vă promit că aceasta va fi uşor. Nu este suficient să apeşi pe un buton pentru a schimba o ţară. Aceasta cere muncă grea, o muncă tenace, o muncă hotărâtă”, a subliniat el.
Rezultatele de la primele ore ale dimineţii de vineri confirmă amploarea succesului pentru Laburişti şi înfrângerea istorică a conservatorilor, anunţată de luni de zile în sondaje.
Potrivit celei mai recente estimări a BBC, după anunţarea unei treimi din rezultate, laburiştii vor câştiga în total 408 de mandate din totalul celor 650 din Camera Comunelor, ceva mai puţin decât scorul istoric al lui Tony Blair în 1997 (418 de mandate).
Partidul Conservator al premierului în exerciţiu Rishi Sunak a obţinut un scor care se anunţă a fi cel mai prost rezultat al său de la începutul secolului al XX-lea: 136 de deputaţi aleşi, comparativ cu 365 în urmă cu cinci ani în mandatul lui Boris Johnson.
Mai multe personalităţi marcante au fost înlăturate de valul nemulţumirilor, printre care miniştrii apărării Grant Shapps sau cel pentru relaţii cu Parlamentul, Penny Mordaunt, care era considerată o posibilă viitoare şefă a partidului.

Schimbare politică

Marea Britanie este „pregătită pentru schimbare” şi aspiră la o revenire a „politicii ca un serviciu făcut publicului”, a declarat liderul laburiştilor, Keir Starmer, care urmează să devină prim-ministru după victoria zdrobitoare a partidului său la alegerile legislative.
„Alegătorii de aici şi din întreaga ţară au vorbit şi sunt pregătiţi pentru schimbare, pentru a pune capăt politicii spectacolului şi a reveni la politică ca un serviciu făcut publicului”, a spus fostul avocat pentru drepturile omului de 61 de ani într-un discurs după realegerea sa în circumscripţia din nordul Londrei.
Potrivit unui sondaj publicat joi seara, laburiştii ar câştiga 410 de locuri din cele 650 ale Camerei Comunelor.
Cu puţin sub rezultatul spectaculos obţinut de Tony Blair în 1997 (418 locuri), ei devansează, însă, cu mult Partidul Conservator al premierului în exerciţiu Rishi Sunak, dezavuat de alegători cu doar 131 de deputaţi aleşi. Departe de cei 365 de conservatori aleşi în urmă cu cinci ani sub Boris Johnson şi cel mai prost rezultat înregistrat de partid de la începutul secolului al XX-lea.
Liberal-democraţii (centrişti) s-ar consolida cu 61 de deputaţi. Surpriza alegerilor vine mai ales din partea partidului anti-imigraţie şi anti-sistem Reform UK: ar câştiga 13 locuri, o intrare mult mai senzaţională decât se aştepta pentru formaţiunea reprezentantului dreptei dure Nigel Farage.
Separatiştii scoţieni au suferit şi ei un eşec serios cu doar 10 circumscripţii electorale câştigate în Scoţia din totalul de 57.

Monarhie constituțională

Regatul Unit este o monarhie constituțională, ceea ce înseamnă că are un monarh (în prezent, Regele Charles al III-lea) care servește drept șef de stat, dar puterile sale sunt limitate de o constituție. În practică, monarhul are un rol ceremonial și simbolic, iar guvernarea efectivă este realizată de Parlament și de Prim-ministru.

Parlamentul este organul legislativ suprem și este bicameral, compus din două camere.

Camera Comunelor (House of Commons): Este camera inferioară și este formată din membrii parlamentului (MPs) care sunt aleși direct de către cetățeni în alegeri generale. Fiecare MP reprezintă un circumscripție electorală. Camera Comunelor are rolul principal în legiferare și în controlul guvernului. Prim-ministrul este de obicei liderul partidului care deține majoritatea în Camera Comunelor.

Camera Lorzilor (House of Lords): Este camera superioară și este formată din membri nealeși, inclusiv lords spirituali (episcopi ai Bisericii Angliei), lords pe viață numiți de monarh la recomandarea Prim-ministrului și lords ereditari (deși numărul acestora a fost redus semnificativ). Camera Lorzilor revizuiește și sugerează amendamente la legile propuse de Camera Comunelor.

Guvernul este condus de Prim-ministru, care este liderul partidului cu majoritatea în Camera Comunelor. Prim-ministrul numește miniștrii care formează Cabinetul, responsabil pentru diverse departamente guvernamentale. Guvernul este responsabil pentru implementarea legilor și pentru administrarea zilnică a țării.

Sistemul judiciar al Regatului Unit este independent de celelalte ramuri ale guvernului. Cea mai înaltă instanță este Curtea Supremă, care se ocupă de cazuri de importanță constituțională și legală majoră. Instanțele inferioare includ Curțile de Apel, Înalta Curte și Curțile Magistraților.

Alegerile generale pentru Camera Comunelor se desfășoară la fiecare cinci ani, dar pot fi convocate și alegeri anticipate. Alegerile locale, pentru parlamentele regionale din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, precum și pentru Adunarea Londrei, se desfășoară conform programelor stabilite în mod distinct.

Regatul Unit are un sistem de devoluție, prin care anumite puteri legislative și administrative sunt transferate către parlamentele regionale din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Aceste parlamente regionale au competențe în domenii precum educația, sănătatea și transportul, dar problemele de politică externă și de apărare rămân în competența Parlamentului Regatului Unit.

Felicitări de la București

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a felicitat Partidul Laburist din Marea Britanie pentru victoria în alegerile legislative şi şi-a exprimat încrederea că va colabora strâns cu liderul acestei formaţiuni, Keir Starmer.
„Felicitări Partidului Laburist pentru victoria sa importantă. Social-democraţia este în creştere”, a scris Ciolacu pe platforma X. Despre Keir Starmer, el spune că a dovedit că este un lider foarte bun şi îşi exprimă încrederea că vor colabora îndeaproape.
Marea Britanie ‘este un partener strategic’ şi ‘casă’ pentru mii de români, a adăugat premierul Ciolacu.
Laburiştii au câştigat, joi, alegerile legislative, punând capăt celor 14 ani de putere conservatoare şi deschizând uşile din Downing Street 10 liderului lor, Keir Starmer.
Exit-poll-urile publicate la închiderea urnelor au lăsat puţine îndoieli cu privire la rezultatul acestui vot, care deschide un nou capitol în istoria politică a ţării, arată sursa citată.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri