Epoca Ianukovici, inaugurata oficial la Kiev

, , ,
 

 

Noul presedinte Viktor Ianukovici relanseaza axa Moscova-Kiev

Noul presedinte Viktor Ianukovici relanseaza axa Moscova-Kiev

Liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, a depus azi juramantul oficial in calitate de presedinte al Ucarinei, pe fondul acutizarii divergentelor politice dintre acesta si tabara premierului Iulia Timosenko, marea invinsa a scrutinului electoral prezidential din fosta republica sovietica. “Eu, Viktor Ianukovici, ales preşedinte al Ucrainei prin voinţa poporului (…), jur credinţă Ucrainei”, a declarat el, cu mâna dreaptă pe Constituţie şi pe una dintre cele mai vechi ediţii ucrainene a Evangheliei, datând din secolul al XVI-lea. “Mă angajez să apăr prin toate acţiunile mele suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, dar şi “drepturile şi libertăţile cetăţenilor” şi să “consolidez autoritatea Ucrainei în lume”, a continuat el, citat de mass-media locala, preluata de presa internationala.

Viktor Ianukovici, în vârstă de 59 de ani, îl înlocuieşte în funcţie pe prooccidentalul Viktor Iuşcenko, cel care cu cinci ani în urmă l-a împiedicat să ocupe cea mai înaltă funcţie în stat. “Victoria” sa electorală a fost anulată atunci pentru fraude, la presiunile unei revolte populare paşnice şi prooccidentale, denumită “revoluţia portocalie”. De această dată, observatorii internaţionali au considerat că scrutinul s-a desfăşurat într-o manieră liberă şi corectă. Însă adversarul lui Ianukovici, premierul Iulia Timoşenko nu şi-a recunoscut înfrângerea, susţinând că la votul din 7 februarie au avut loc fraude masive. 

“Stat european nealiniat”

Noul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat joi că ţara sa ar trebui să fie un “stat european nealiniat”, în discursul său de învestitură susţinut în faţa Parlamentului ucrainean, sugerând că nu va încerca să se alieze nici Rusiei şi nici Occidentului. “Provocările cu care se confruntă comunitatea internaţională impun o unire în formatul cel mai larg (…). Noi suntem pregătiţi să participăm la aceste procese ca stat european nealiniat”, a spus el, in fata a 11 presedinti de state prezenti la ceremonia oficiala, inclusiv presedintele roman, Traian Basescu. Acest principiu al lui Ianukovici, considerat apropiat Rusiei, contrastează cu cel al predecesorului său, Viktor Iuşcenko, care pleda în favoarea unei aderări a Ucrainei la NATO, relateaza mass-media locala.

Razboi politic

“Nu îl recunosc drept preşedinte al Ucrainei şi nu o să accept politica antiucraineană şi antieuropeană a acestuia”, a declaratpremierul ucrainean Iulia Timoşenko. Deşi a renunţat la contestarea scrutinului, premierul în funcţie îl acuză pe Ianukovici că “a venit la putere prin minciună” şi ameninţă că va forma o coaliţie parlamentară împotriva lui. Timoşenko a subliniat că nu va încheia nicio alianţă cu Viktor Ianukovici, pe care îl consideră anti-ucrainean şi anti-european. Asta pentru că, în opinia sa, Ianukovici a ajuns la putere prin minciună şi fraudă. In paralel, Partidul Regiunilor a demarat procedurile parlamentare pentru demiterea premierului Timosenko.

Reamintim ca presedintele Vicktor Ianukovici i-a cerut Iuliei Timoşenko să demisioneze urgent pentru a permite infiintarea unei majoritati parlamentare stabile. Partidul Regiunilor al lui Ianukovici a depus deja o moţiune de cenzură împotriva actualului guvern, dar are nevoie de sprijinul unor deputaţi din partidul lui Viktor Iuşcenko, fostul presedinte, un adversar inversunat al Iuliei Timosenko.

Premierul Timoşenko a subliniat că nu va încheia nici o alianţă cu Viktor Ianukovici, pe care îl consideră anti-ucrainean şi anti-european. Asta pentru că, în opinia sa, Ianukovici a ajuns la putere prin minciună şi fraudă. Mai mult, Timoşenko l-a acuzat pe rivalul ei că a început deja să privatizeze sistemul de conducte, prin care trece gazul exportat de ruşi în Europa. În acest context, premierul le-a cerut partidelor parlamentare să facă front comun împotriva lui Ianukovici, pentru a nu-l lăsa să instaureze o dictatură în Ucraina.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *