Energia regenerabila si Marea Neagra

, , , ,
 

Marea Neagra, pion principal in strategia energetica a Romaniei

Marea Neagra, pion principal in strategia energetica a Romaniei

Sursele regenerabile reprezinta o prioritate politica si o componenta a dezvoltarii durabile – este una dintre concluziile primei editii a forumului Marii Negre pentru Energii Regenerabile, care s-a desfasurat la Bucuresti, relateaza mass-media regionala. Oamenii de afaceri considera ca pentru a se dezvolta, Romania trebuie sa produca energie electrica si o mare parte a acesteia trebuie sa fie regenerabila. Autoritatile de la Bucuresti au stabilit, prin strategia energetica, o serie de tinte. De exemplu, pana in 2020, Romania trebuie sa aiba 38% energie verde in ponderea energiei electrice din surse regenerabile in consumul intern.
Investitiile in eficienta energetica si in sursele de energie regenerabila din Romania sunt in continuare foarte atractive pentru oamenii de afaceri, in ciuda dificultatilor economice, relateaza si RRA. Presedintele Federatiei Patronale Energetica, Dan Ioan Gheorghiu, vorbeste chiar de un interes enorm in acest sens. „Daca acum trei ani sau patru ani de zile, toata lumea vorbea de metri patrati construiti sau de hectare cumparate ca terenuri, de doi ani de zile, aceiasi oameni, aceiasi investitori vorbesc de megawati, de megawati eolieni, de megawati solari, in biomasa s.a.m.d”, a spus Dan Ioan Gheorghiu. El a adaugat ca sunt doua probleme, una fiind legata de gradul de suportabilitate al sistemului energetic national de a primi aceste resurse si una de gradul de suportabilitate al populatiei de a plati aceasta energie verde. Limitarile sistemului national de transport al energiei electrice sunt recunoscute de autoritati. La acestea se mai adauga si restrictiile de mediu, pentru ca nu peste tot pot fi amplasate unitati de producere a energiei electrice, asa cum este cazul turbinelor eoliene aflate in zona culoarelor de migratie a pasarilor. De asemenea, mai sunt si limitarile tehnologice, echipamentele fiind foarte scumpe si costurile mari ale cercetarilor din domeniu. Riscul – atentioneaza directorul de la Institutul de cercetari si modernizari energetice, Vasile Rugina, este ca pretul energiei electrice sa creasca cu 50% la consumatorul final. „Cel putin in acest moment si in viitorul previzibil, electricitatea produsa din surse regenerabile nu este o marfa competitiva pe piata energiei electrice”, a afirmat Vasile Rugina. Astfel, a adaugat Vasile Rugina acest lucru face ca in toate tarile din Uniunea Europeana, cel putin, sa fie prevazute mecanisme suport, sistemul certificatelor verzi combinat cu cotele obligatorii. Directorul de la Institutul de cercetari si modernizari energetice a mai afirmat ca inca din strategia Uniunii Europene din 2005, sursele regenerabile reprezinta o prioritate politica si reprezinta o componenta a dezvoltarii durabile. „Toti cetatenii planetei, Europei, Romaniei, trebuie sa plateasca un pret, astfel incat sa asiguram o dezvoltare durabila planetei”, a spus Vasile Rugina.

Rezerva de combustibil in Marea Neagra

Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, a afirmat, marti, in cadrul Forumului Marii Negre pentru Energii Regenerabile, ca Romania are o rezerva de combustibil conventional de peste 880 milioane de tone, ce se gaseste in platforma Marii Negre, si ca tehnologia necesara prelucrarii acestei resurse exista si trebuie promovata, transmite Agerpres. Potrivit oficialului, Marea Neagra devine un pol de confluenta a culoarelor de tranzit al materiilor prime energetice ce pot fi prelucrate cu ajutorul tehnlogiilor existente. “Dintr-o data, Marea Neagra devine un pol de confluenta a culoarelor de tranzit al materiilor prime energetice, cum ar fi titeiul, gazul natural, nu numai pe conducta, ci si pe tancurile de gaz natural lichefiat, valorificare gazelor hidrati si a potentialului de energie regenerabila de jur imprejur. Si aici, m-as opri la un proiect care ar putea fi aplicat cu succes in statele riverane, si anume combinarea potentialului agricol al zonei cu cel energetic, si ma refer la biomasa, bioenergie, biogaz. Tehnologia actuala ofera posibilitatea sa valorificam ceea ce astazi este la propriu abandonat pe suprafete a zeci, sute, mii, milioane de hectare intr-o singura tara. Exista tehnologie, nu trebuie decat sa facem posibil ca ea sa fie cunoscuta si transferata. Pentru asta, e nevoie de o legislatie adecvata care sa fie acceptata de statele riverane, de un proiect-pilot care pe fiecare dintre aceste domenii sa fie apoi multiplicat in mii, in zeci de mii de proiecte. Ne trebuie garantii care sa dea investitorului sansa ca poate sa diminueze riscurile si sa-si recupereze investitia”, a subliniat Iulian Iancu.

Forum la Bucuresti

Prima editie a Forumului Marii Negre pentru Energii Regenerabile precum si Expozitia de echipamente pentru energii regenerabile isi propun o privire de ansamblu asupra politicilor referitoare la sursele regenerabile de energie (SRE) si asupra modalitatilor de promovare a acestora in Europa de Sud-Est. Un alt obiectiv al Forumului a fost identificarea oportunitatilor si obstacolelor in promovarea energiilor regenerabile in regiune, fiind examinate bunele practici cu privire la integrarea SRE in cadrul legislativ.
Agenda Forumului a inclus o evaluare generala a politicilor energetice si in domeniul schimbarilor climatice, precum si a aspectelor strategice ale mecanismelor de sprijin pentru SRE, integrarea SRE in retelele energetice, proiectele si programe SRE, precum si perspectivele in acest domeniu. In acelasi cadru au mai fost prezentate provocarile legate de energia solara, eoliana, energia valurilor, biomasa, energia geotermala si biocombustibili.
Evenimentul a reunit importanti oameni de afaceri si factori de decizie din domeniu, atat din tara, cat si din strainatate. Au mai fost prezenti reprezentanti ai guvernelor tarilor din regiunea Marii Negre, ai companiilor energetice ce functioneaza sau sunt interesate sa investeasca in aceasta zona, reprezentanti ai companiilor de utilitati energetice, institutii academice din regiune, ai unor organizatii internationale. Forumul Marii Negre pentru Energii Regenerabile a fost organizat, in perioada 8 – 10 noiembrie 2010, cu sprijinul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Ministerului Afacerilor Externe, de catre Alianta Confederatiilor Patronale din Romania, Federatia Patronala Energia, Asociatia Patronala Surse Noi de Energie si Consiliul Judetean Prahova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *