Embargoul UE in cazul petrolului iranian a intrat in vigoare. SUA saluta decizia

, , , ,
 

O interdicţie a Uniunii Europene care interzice membrilor săi să importe petrol din Iran a intrat în vigoare duminică, 1 iulie.
Măsura face parte din eforturile concertate ale UE şi Statelor Unite de a intensifica presiunile asupra Iranului din cauza programului său nuclear. Interdicţia va avea, probabil, un impact mare asupra Iranului, care a exportat anul trecut 23% din petrolul său către Uniunea Europeană. Iranul este pregătit să facă faţă embargoului petrolier european care intră în vigoare duminică, a declarat ministrul iranian al petrolului, Rostam Ghassemi
Aceste sancţiuni nu vor avea „niciun efect” asupra Iranului, deoarece guvernul de la Teheran „a luat deciziile necesare şi este în întregime pregătit să facă faţă”, a afirmat Rostam Ghassemi, citat duminică de presă. „Petrolul iranian se vinde în continuare pe pieţele internaţionale”, iar Iranul a găsit „noi clienţi pentru a înlocui Europa”, a spus ministrul, fără alte precizări.
Casa Albă a salutat duminică intrarea în vigoare a embargoului Uniunii Europene asupra importurilor de petrol iranian şi a apreciat că Teheranul are ocazia în discuţiile de săptămâna viitoare să facă progrese în dosarul legat de activităţile sale nucleare. „Statele Unite ale Americii salută interzicerea importurilor de petrol de către Uniunea Europeană şi alte sancţiuni ce vizează industria petrolieră iranian, care intră în vigoare astăzi”, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jay Carney într-un comunicat.
„Decizia colectivă a celor 27 de state ale Uniunii Europene reprezintă un angajament adiţional substanţial din partea aliaţilor şi partenerilor noştri europeni de a căuta o soluţionare paşnică care să ţină cont de îngrijorările comunităţii internaţionale legate de programul nuclear al Iranului”. În opinia lui Carney, pasul făcut de UE este „o parte esenţială” a eforturilor diplomatice de gestionare a relaţiei cu Iranul. „Iranul are o şansă să continue negocierile, începând cu runda de discuţii la nivel de experţi de săptămâna viitoare de la Istanbul, şi trebuie să facă paşi concreţi în sensul liniştirii îngrijorărilor internaţionale referitoare la programul nuclear iranian”, a conchis el.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *