Elicopterele Moldovei, in misiuni la Kandahar

, ,
 

Elicoptere moldovenesti in Afganistan (foto E Gilca)

Elicoptere moldovenesti in Afganistan (foto E Gilca)

Seful Marelui Stat Major al Armatei Nationale din Republica Moldova, generalul de brigada Iurie Dominic, se afla in perioada 16 – 20 martie in Afganistan. Seful sectiei cooperare militara din cadrul Marelui Stat Major, locotenent-colonelul Grigore Chirica, a comunicat ca in perioada aflarii in Afganistan, generalul Dominic va inspecta echipajele si elicopterele Armatei Nationale, aflate in misiune sub mandantul ONU in Kandahar. Generalul Dominic este insotit in aceasta vizita de seful Comandamentului Forte Aeriene, colonel Vadim Cemirtan. Cei doi oficiali militari vor efectua inclusiv o vizita de familiarizare in regiunea Ghor, unde se vor familiariza cu activitatea echipei de reconstructie civila condusa de Lituania si subunitatile militare lituaniene dislocate in orasul Kandahar. „Vizita are loc la invitatia generalului-maior Arvydas Pocius, Comandantul Fortelor Armate ale Lituaniei. Arvydas Pocius va inspecta trupele lituaniene dislocate in teatrul de operatii, iar vizita Comandantul Armatei Nationale reprezinta o oportunitate de intrevedere si dialog privind colaborarea dintre cele doua armate pe segmentul apararii”, a relatat Grigore Chirica, care a precizat ca pe agenda vizitei mai sint incluse intrevederi cu administratia locala si reprezentanti Statului Major al Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate in Afganistan. Incepind cu luna martie 2008 cinci elicoptere, iar din mai 2009, patru elicoptere ale Ministerului Apararii efectueaza misiuni de transport personal si asigurare logistica, in cadrul Misiunii de asistenta ONU in Afganistan UNAMA (United Nations Assistance Mission in Afghanistan). Misiunea principala a UNAMA este promovarea pacii si stabilitatii in Afganistan prin concentrarea eforturilor comunitatii internationale impreuna cu Guvernul Afganistanului in reconstructia tarii si consolidarea pacii si democratiei.

Exercitiu PfP in Suedia

Un grup de militari ai Armatei Nationale va participa in premiera la exercitiul multinational „Viking”, care va avea loc in Suedia, in perioada 5 – 17 aprilie 2011. Potrivit Arena.md, „Viking 2011” este un exercitiu multinational de comandament si stat major asistat pe calculatoare, iar Armata Nationala va detasa la exercitiu opt ofiteri cu experienta. „Scopul exercitiului este antrenarea contingentelor militare, politiei si autoritatilor locale in misiuni de planificare si conducere a operatiunilor de mentinere a pacii sub egida ONU sau operatii de raspuns la criza”, a relatat Alexandru Josan. Grupul de militari moldoveni va fi condus de maiorul Vitalie Micov si va activa in diferite structuri si functii de stat major din cadrul brigazii multinationale din Suedia. Potrivit sursei citate, exercitiul „Viking 2011” va avea loc concomitent in opt tari, iar la cea de-a cincea editie a exercitiului vor fi antrenati circa 1800 de militari si 500 de civili din 24 de tari membre NATO si partenere ale Programului “Parteneriat pentru Pace” (PfP). R. Moldova a aderat la Programul PfP la 16 martie 1994, fiind al 12-lea stat care a semnat documentul cadru. Recent, ministrul polonez al Apararii, Bogdan Klich a spus ca tara sa va atrage statele din cadrul Parteneriatului estic (din care face parte si Republica Moldova) sa ia parte la misiunile si operatiiunile militare ale UE. In cuvantarea sa privind prioritatile Poloniei in domeniul apararii si securitatii in perioada aflarii la presedintia UE, Bogdan Klich a declarat ca doar Ucraina a semnat un acord in acest sens, in timp ce tara sa vrea ca si alte state din cadrul Parteneriatului estic (Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia si Moldova) sa se alature acestor activitati. In ceea ce priveste alte prioritati, ministrul s-a referit la introducerea de arme moderne si consolidarea grupurilor militare ale UE, care au fost create in toate statele, dar care nu sunt utilizate.

Misiuni internationale

Participarea militarilor Armatei Nationale a Republicii Moldova la misiunile internationale de mentinere a pacii si la cele umanitare numai este este un pas relativ nou pentru activitatea structurii militare si reprezinta o dovada a calitatilor sale profesionale. De asemenea, reprezinta o dovada a aspiratiilor statului de a promova ideile pacii, stabilitatii si securitatii atit in interiorul tarii, cit si peste hotarele ei, devenind astfel un stat care contribuie practic la fortificarea pacii. Centrul de pregatire pentru misiuni de mentinere a pacii a fost creat prin ordinul Ministrului apararii nr. 76 din 8 aprilie 2003. Centrul este considerat ca baza principala de pregatire pentru misiuni de mentinere a pacii in cadrul Fortelor Armate ale Republicii Moldova. Responsabilitatea primordiala este executarea pregatirii individuale, pregatirea observatorilor militari, pregatirea subunitatilor si petrecerea antrenamentelor comune pentru asistenta in procesul de pregatire si detasare a efectivului Republicii Moldova la operatiuni de mentinere a pacii multinationale si in cadrul Natiunilor Unite.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *