Eliberarea eroinei Nadia Savcenko, folosita de Kremlin pentru destabilizarea politica a Ucrainei ?

de | mai 27, 2016 | Federatia Rusa, Intelligence, Marea Neagra, R. Moldova, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Declaratiile publice facute de Nadia Savcenko, eroina ucraineana deținută timp de aproape doi ani în Rusia și eliberată recent în cadrul unui schimb de prizonieri dintre Federația Rusă și Ucraina, au dat nastere la numeroase speculatii in mediile politice de la Kiev privind intentiile sale politice, relateaza surse oficiale de la Kiev, in exclusivitate pentru […]
Eroina Nadia Savcenko, simbol al luptei Ucrainei impotriva agresiunii pro-ruse din estul tarii

Eroina Nadia Savcenko, simbol al luptei Ucrainei impotriva agresiunii pro-ruse din estul tarii

Declaratiile publice facute de Nadia Savcenko, eroina ucraineana deținută timp de aproape doi ani în Rusia și eliberată recent în cadrul unui schimb de prizonieri dintre Federația Rusă și Ucraina, au dat nastere la numeroase speculatii in mediile politice de la Kiev privind intentiile sale politice, relateaza surse oficiale de la Kiev, in exclusivitate pentru KARADENIZ PRESS.
Nadia Sacvenko, care este si deputat in Rada Suprema de la Kiev din partea partidului Batkivșcina, condus de catre Iulia Timosenko, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că este gată să devină președintele Ucrainei, dacă cetățenii vor cere acest lucru. „Să abordăm subiectul altfel: Ucraineni, dacă aveți nevoie ca eu să fiu președinte, voi fi președinte”, a declarat Savcenko, afirmatii tirajate masiv de catre mass-media din Ucraina.
Potrivit acesteia, este prea devreme să spună dacă vrea sau nu să devină președinte, întrucât iubește prea mult să zboare. „Totuși, dacă va trebui, voi face și acest pas și voi munci cu dedicație”, a mai declarat Nadia Savcenko, a carei popularitate a atins cote impresionante in perioada incarcerarii ei in Federatia Rusa si a controversatului proces in urma caruia a fost condamnata la 22 de ani de catre justitia rusa.

Nadia, locomotiva politica

Reamintim ca la ultimele alegeri parlamentare din Ucraina (26 octombrie 2014), intre principalele forte politice din acel moment, si anume UDAR, Frontul Popular, Batkivșcina si Blocul Piotr Porosenko a existat o puternica concurenta pentru a o convinge pe Nadia Savcenko, care avea deja statutul de erou national in Ucraina, sa candideze pe lista unuia dintre aceste partide. In urma negocierilor, mai mult ori mai putin oficiale, purtate de catre familia acesteia cu diferiti lideri politici de la Kiev, Nadia Savcenko a ales Batkivșcina, ocupand prima pozitie pe lista republicana a acestui partid.
Folosindu-se de popularitatea Nadiei, partidul Iuliei Timosenko, lovit puternic de dezertarile in masa a unor lideri importanti, care au format ulterior Frontul Popular, sub conducerea lui Arsenii Yateniuk (ex-premier al Ucrainei), a reusit sa treaca pragul electoral, in pofida unor pronosticuri sumbre pentru Batkivșcina. Si sora Nadiei a candidat intr-o circumscriptie uninominala din partea Batkivșcina, dar nu a obtinut mandatul, in pofida unei campanii acerbe.
Reamintim ca in acest moment, Iulia Timosenko si Batkivscina au iesit din guvernul de coalitie de la Kiev si s-au declarat public in favoarea alegerilor parlamentare anticipate, prezenta Nadiei Savcenko pe lista partidului fiind considerata de importanta capitala in contextul proximei campanii electorale.

Demersuri prezidentiale

Declaratiile Nadiei Savcenko privind posibilitatea unei candidaturi la presedintia Ucrainei nu au surprins mediile politice de la Kiev, avand in vedere ca si in perioada premergatoare ultimelor alegeri prezidentiale din Ucraina numele sau a fost vehiculat ca un posibil candidat, ori din partea Batkivșcina ori a unei aliante de partide.
Statutul de erou national al Nadiei a fost confirmat si de primirea triumfala organizata de catre autoritatile, inclusiv presedintele Petro Porosenko, si oameni politici de la Kiev, care s-au intrecut in acordarea unor inalte distinctii de stat ori organizarea unor evenimente in cinstea eroinei, taxate rapid de o parte a presei drept simple incercari de a profita de statutul Nadiei.
“Sunt gata sa ma sacrific din nou pe campul de lupta pentru Ucraina”, a declarat Savcenko, cu aer obosit, in fata multimii de jurnalisti ce o asteptau pe aeroportul Borispol din Kiev, cimentandu-si si mai mult imaginea publica in fata unui electorat ucrainean dezamagit de lipsa de reforme, scaderea semnificativa a nivelului de trai, coruptia masiva si controlul exercitat de diferite clanuri oligarhice asupra vietii economice si politice din statul ravasit de razboiul cu fortele separatiste pro-ruse din Estul Ucrainei. “Voi face tot posibilul ca fiecare copil care nu se bucura in prezent de libertate sa fie liber. Eroii Ucrainei nu trebuie sa moara.(…) Vom trai si vor fi eroi in fortele armate ale Ucrainei. Vom trai in Ucraina asa cum trebuie sa traiasca un om demn” a mai declarat Nadia Savcenko.
De asemenea, ea le-a multumit tuturor ucrainenilor care au luptat pentru eliberarea ei. “Daca oamenii nu ar fi vorbit, politicienii ar fi tacut. (…) un mare “multumesc” tuturor” a mai adaugat ofiterul-pilot ucrainean, care a devenit una dintre cele mai reprezentative simboluri ale unui nou model de om politic, nou pentru scena politica ucraineana, si anume politicianul razboinic, cu experienta dobandida in razboiul din Estul Ucrainei. Prin aceasta metamorfoza, cateva zeci de combatanti, ofiteri, gradati, dar si simpli soldati, au obtinut mandate de deputat in Rada Suprema de la Kiev, iar alte cateva mii, functii la nivelul organelor alese ale administratiei publice locale, fiind prezenti in majoritatea partidelor politice importante din Ucraina (Samopomici, Svoboda, Frontul Popular, Batkivșcina, Partidul Radical si Blocul Piotr Porosenko), singura exceptie notabila fiind Blocul Opozitiei, de orientare pro-rusa, format pe scheletul fostului Partid al Regiunilor.

Bomba Savcenko

Surse oficiale din conducerea Batkivșcina au declarat in exclusivitate pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS ca raporturile dintre Nadia Savcenko si Iulia Timosenko, liderul partidului, nu sunt cele mai cordiale, in pofida incercarilor Iuliei Timosenko de a ameliora relatiile dintre cele doua. Sursele citate considera ca este doar o chestiune de timp pana cand Nadia Savcenko isi va da demisia din Batkivșcina pentru a isi lansa propria formatiune politica in vederea unor alegeri paramentare si prezidentiale anticipate, care ar putea avea loc in Ucraina in 2017.
Pozitia Nadiei ca posibil lider politic de anvergura pe scena politica de la Kiev este consolidata si de declaratiile publice ale unui numar de activisti si oameni politici importanti de la Kiev care si-au manfestat disponibilitatea de a participa la un nou proiect politiv condus de deputata eroina.
Oficialii Batkivșcina au mai declarat pentru KARADENIZ PRESS ca noul proiect politic va fi finantat, in mare parte, de catre oligarhul Igor Kolomoisky, unul dintre cei mai bogati oligarhi din Ucraina, interesat de o revenire pe prima scena a politicii ucrainene dupa esecul proiectului politic UKROP si demiterea sa din functia de guvernator al oblastului Dnipropetrovsk.
Anterior, Igor Kolomoisky s-a remarcat prin faptul ca si-a folosit imensa avere pentru a forma propriile unitati paramilitare, care s-au opus extinderii actiunilor separatistilor pro-rusi in oblastul Dnipropetrovsk. Ulterior, oligarhul a fost demis de catre presedintele Petro Porosenko in urma scandalului public provocat de incercarile lui de a mentine cu forta controlul asupra unor companii strategice din domeniul energetic, inclusiv prin folosirea propriilor forte paramilitare, estimate in acel moment la cateva mii de oameni.

Scenarii pentru Crimeea

Ofiterul pilot Nadia Savcenko, deținută timp de aproape doi ani în Rusia și eliberată săptămâna aceasta în cadrul unui schimb dintre Federația Rusă și Ucraina, a mai declarat că peninsula Crimeea, anexată în 2014 de către Federația Rusă, poate fi recuperată fie pe cale diplomatică sau pe cea a războiului.
„Simt un posibil război, al treilea mondial. Dacă va exista un război, Crimeea va putea fi recuperată. Dacă nu va fi război, atunci Cremeea ar putea fi recuperată pe cale diplomatică, cu ajutorul partenerilor internaționali, sau atunci când oamenii vor conștientiza că au făcut o greșeală în primăvara anului 2014. Este posibil ca greșeala să fie conștientizată de urmații celor care au comis-o” a declarat Savcenko în cadrul unei conferine de presă.
Miercuri, după ce femeia pilot a ajuns la Kiev, președintele Petro Poroșenko a promis că estul Ucrainei, aflat sub controlul separatiștilor proruși, și peninsula Crimeea, anexată în 2014 de către Federația Rusă, vor fi recuperate la fel cum s-a obținut eliberarea Nadiei Savcenko, care s-a aflat timp de aproape doi ani în detenție în Rusia.
„În același fel cum am reușit să o recuperăm pe Nadia, vom recupera Donbasul și Crimeea”, a declarat Poroșenko, în cadrul unei ceremonii în timpul căreia a decorat-o pe tânăra femeie cu medalia „Steaua de Aur” și i-a conferit titlul de Erou al Ucrainei.
Eliberarea sa “este o victorie a noastra comuna”, a adaugat presedintele Porosenko. El a subliniat ca acesta este abia inceputul si ca Ucraina va face tot posibilul pentru a-i elibera si pe alti ucraineni aflati in detentie in Rusia.

Savcenko vs. Putin

Liderul rus a afirmat ca a gratiat-o pe Savcenko, acuzata de justitia rusa de complicitate la uciderea a doi jurnalisti rusi, la cererea apropiatilor victimelor. Potrivit imaginilor difuzate de televiziunile ruse, Vladimir Putin a primit-o la Kremlin pe sotia unuia dintre cei doi jurnalisti, Ekaterina Korneliuk, si pe sora celuilalt, Mariana Volosina, care ii trimisesera inaintate “o cerere pentru gratierea Nadiei Savcenko”.
“Vreau sa va felicit pentru aceasta pozitie si sper ca asemenea decizii, luate din considerente umanitare, sa duca la o aplanare a confruntarii in zona de conflict si vor ajuta la evitarea unor asemenea pierderi”, a spus Putin in fata celor doua femei.
Avionul care a transportat-o pe femeia-pilot ucraineana Nadia Savcenko in Ucraina a aterizat miercuri dupa-amiaza pe aeroportul din Kiev. Cei doi jurnalisti rusi, Igor Korneliuk si Anton Volosin, au fost ucisi de un tir de mortier in iunie 2014, in regiunea Lugansk, in estul Ucrainei.
Savcenko a fost eliberata la schimb cu acesti doi militari rusi, condamnati la 14 ani de inchisoare in Ucraina, fiind declarati vinovati de “razboi de agresiune” impotriva Ucrainei si de “atentat terorist”, pentru ca au luptat alaturi de rebelii prorusi impotriva armatei ucrainene in estul separatist.
Schimbul a fost decis în timpul unor convorbiri în „format Normandia” (miniștrii de externe german, francez, ucrainean și rus), constituit pentru a gestiona criza din estul Ucrainei.

Donbas pentru Crimeea

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că Rusia îl va ajuta pe liderul de la Kiev, Petro Poroșenko să readucă Donbas-ul în cadrul Ucrainei din considerente umanitare, dar că peninsula Crimeea va rămâne în componența Rusiei. Declarațiile acestuia survin după ce Poroșenko comentase miercuri că „așa cum am adus-o înapoi pe Nadia, așa vom aduce înapoi Donbasul și Crimeea”. „Dacă el a avut în vedere aducerea înapoi a Donbasului din considerente umanitare, atunci o astfel de declarație poate fi acceptată; aceasta este și ceea ce noi sperăm la Moscova”, a declarat Peskov.
„În ceea ce privește Crimeea, nu comentăm cu privire la pretenții asupra unor regiuni rusești”, a adăugat el. Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, în urma unui referendum contestat de comunitatea internațională și Kiev.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *