Egiptul refuza in continuare relatii diplomatice cu Iranul

, ,
 

Egiptul nu intenţionează să restabilească relaţiile diplomatice cu Iranul rupte în urmă cu peste 30 de ani.
Cu toate acestea, potrivit presei egiptene, preluată de cea internaţională, peste mai puţin de o săptămână preşedintel Mohamed Morsi va merge la Teheran, cu ocazia unui summit al ţărilor nealiniate. Vizita, prima a unui preşedinte egiptean la Teheran din ultimii peste 30 de ani, va fi una ”protocolară” şi nu se pune problema pentru moment de a restabili relaţiile diplomatice, a relatat presa egipteană, citând o declaraţie a purtătorului de cuvânt al preşedinţiei Yasser Ali.
Cotidianul guvernamental Al-Ahram a indicat că Morsi nu va sta la Teheran decât patru ore, timp în care va fi predată Iranului preşedinţia Mişcării ţărilor nealiniate în cursul summitului ce va avea loc pe 30-31 august. Potrivit cotidianului, preşedintele egiptean, provenit din rândul confreriei Fraţii Musulmani, se va opri la Teheran după o vizită în China, ţară pe care a ales-o pentru prima sa vizită în străinătate, în afara lumii arabe.
Teheranul a rupt relaţiile diplomatice cu Cairo în 1980, după revoluţia islamică, pentru a protesta faţă de încheierea, în 1979, a acordurilor de pace între Egipt şi Israel. Preşedintele egiptean demis Hosni Mubarak considera Iranul drept un element destabilizator în Orientul Mijlociu. Iranul a sprijinit pe 17 august o propunere făcută de Morsi la un summit islamic la Mecca pentru crearea unui grup de contact cu Egipt, Iran, Arabia Saudită şi Turcia în încercarea de a soluţiona criza siriană.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *