Egiptul reactioneaza la raidurile din Gaza: Ambasadorul Israelului, la un pas de expulzare

, ,
 

Adunarea Poporului a cerut luni expulzarea ambasadorului Israelului la Cairo pentru a protesta faţă de raidurile israeliene criminale din Fâşia Gaza.
Deputaţii solicită “expulzarea din Egipt a ambasadorului israelian şi retragerea ambasadorului egiptean de la Tel Aviv”, potrivit unui text redactat de Comisia pentru afaceri arabe a Parlamentului şi adoptat în unanimitate de aleşi. Egiptul este prima ţară arabă care a încheiat un acord de pace cu Israelul, în 1979, dar relaţiile dintre cele două ţări au devenit tensionate după prăbuşirea regimului condus de Hosni Mubarak, alungat de la putere în februarie 2011 pe fondul unei revolte populare.
Adunarea Poporului rezultată în urma primelor legislative ce au avut loc după mişcările de protest este dominată de islamişti. Textul adoptat luni mai cere încetarea exporturilor de gaze naturale egiptene spre statul evreu. “Egiptul revoluţionar nu va fi niciodată prietenul, partenerul sau aliatul entităţii sioniste pe care o considerăm ca primul duşman al Egiptului şi al naţiunii arabe”, se afirmă în documentul amintit care mai propune guvernului de la Cairo “să revizuiască toate relaţiile şi acordurile încheiate cu acest duşman”. Consiliul Suprem al Forţelor Armate, care a preluat conducerea Egiptului după ce Mubarak a fost constrâns să demisioneze, a transferat Adunării Poporului puterea sa legislativă, dar rămâne singurul deţinător al puterii executive.
Trei palestinieni au fost ucişi luni, în cadrul unor noi raiduri israeliene asupra Fâşiei Gaza, de unde cel puţin 20 de rachete au fost lansate asupra sudului Israelului. Cel puţin 24 de palestinieni şi-au pierdut viaţa în operaţiuni israeliene similare lansate începând de vinerea trecută.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *