Egipt: Mubarak, inchisoare pe viata

, ,
 

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a fost condamnat, sâmbătă, la închisoare pe viaţă pentru implicare în uciderea unor manifestanţi, cu ocazia mişcării de protest care a cuprins lumea arabă la începutul anului trecut.
Aceeaşi sentinţă a fost pronunţată şi împotriva fostului ministru de interne Hosni el-Adli. În schimb, au fost achitaţi toţi cei şase foşti demnitari egipteni judecaţi în acelaşi dosar cu Hosni Mubarak pentru crime în violenţele sângeroase generate de mişcarea de protest declanşată anul trecut în Egipt. De asemenea, faptele de corupţie imputate fiilor fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, Alaa şi Gama, au fost prescrise, a declarat sâmbătă preşedintele tribunalului din Cairo.
Hosni Mubarak, singurul lider judecat personal pentru evenimentele violente regionale de anul trecut, se declara nevinovat de acuzaţiile ce i-au fost aduse: implicare în uciderea a peste 800 de manifestanţi şi corupţie. La apelul tribunalului, înfiinţat la Academia de Poliţie din Cairo, Hosni Mubarak, cu ochii ascunşi în spatele unor ochelari negri, a răspuns „prezent”, întins pe o targă instalată în boxa acuzaţilor.
Pentru a asigura siguranţa procesului şi a lui Hosni Mubarak persoanal au fost mobilizaţi aproximativ 5.000 de poliţişti şi 2.000 de soldaţi. Fostul şef al statului egiptean era închis într-un spital militar de lângă Cairo şi a fost adus cu elicopterul la locul de judecată. Momentul anunţării verdictului a fost transmis în direct de postul public de televiziune.
Verdictul intervine între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, primele după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak. În cea de-a doua rundă a scrutinului, care se va desfăşura în zilele de 16 şi 17 iunie, se vor înfrunta Mohammed Morsi, reprezentant al organizaţiei Fraţii Musulmani, şi ultimul prim-ministru al lui Mubarak, Ahmad Shafiq.

Proteste la Cairo

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a primit duminică în penitenciarul Tora uniforma sa de deţinut, a doua zi după condamnarea la închisoare pe viaţă pentru moartea manifestanţilor în timpul revoltei care l-a înlăturat de la putere în 2011. Gardienii penitenciarului Tora, în sudul Cairo, i-au făcut poza de identitate judiciară, i-au atribuit un număr şi i-au înmânat uniforma albastră de prizonier, conform agenţia oficială Mena.
Mubarak, în vârstă de 84 de ani, aflat până acum în arest preventiv într-un spital militar din apropiere de Cairo a fost transferat după condamnarea sa în închisoarea de la Tora. Autorităţile penitenciarului au respins cererea fostului preşedinte de a continua să primească tratament în cadrul spitalului. Conform responsabililor cu securitatea şi televiziunii de stat, fostul preşedinte a avut o problemă de sănătate la sosirea sa sâmbătă la penitenciarul Tora şi a refuzat plângând să părăsească elicopterul pentru a intra în clădire.
Mubarak şi ministrul său de Interne Habib el-Adli au fost condamnaţi sâmbătă la închisoare pe viaţă pentru moartea a aproape 850 de manifestanţi anul trecut. În schimb, şase foşti înalţi responsabili au Ministerului de Interne au fost achitaţi. Parchetul a anunţat duminică că va face apel la verdictele date în procesul fostului preşedinte.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *