Editorial: Keep calm, pațani! UE nu pleacă nicăieri, iar Putin va învăța chineza

de | iun. 27, 2016 | Asia Centrală, Federatia Rusa, R. Moldova, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

La Chișinău, trâmbițașii de serviciu ai Moscovei se chinuie din răsputeri să cânte prohodul Uniunii Europene, după referendumul britanic de ieșire din blocul comunitar. Retorica lor veninoasă și-a găsit un nou argument. Cum că R. Moldova nu trebuie să meargă înspre UE, ci să se regăsească alături de Rusia în așa-numita Uniune Vamală. Una care s-a […]

Madalin-fotobunLa Chișinău, trâmbițașii de serviciu ai Moscovei se chinuie din răsputeri să cânte prohodul Uniunii Europene, după referendumul britanic de ieșire din blocul comunitar. Retorica lor veninoasă și-a găsit un nou argument. Cum că R. Moldova nu trebuie să meargă înspre UE, ci să se regăsească alături de Rusia în așa-numita Uniune Vamală. Una care s-a născut speranță și va muri talent. Uniunea Europeană nu înseamnă numai Marea Britanie, care între noi fie vorba era un fel de elev răsfățat al clasei, ce se va mai răzgândi cu siguranță de mai multe ori până să iasă pe ușă. Chiar și așa, efectele asupra Republicii Moldova vor fi mici și aproape insesizabile. La fel ca și raportul schimburilor comerciale dintre cele două țări. În ceea ce privește muncitorii moldoveni care lucrează în Marea Britanie, aceștia pot sta liniștiți. Britanicul de rând nu se va grăbi să le ia locul la muncile pe care aceștia le prestează acolo.

În schimb, gargara promotorilor proruși se va înteți. Aceștia vor încerca să ridice acest episod la rangul de generalitate. „BREXIT înseamnă începutul sfârșitului pentru Uniunea Europeană. UE este un proiect cu trecut, dar fără viitor. Pentru țările europene devine mai importantă propria suveranitate, păstrarea tradițiilor și a propriilor interese naționale decât beneficiile economice temporare pe care le aduce spațiul Shengen. Moldova nu trebuie să fugă în urma unui tren care se desface și pierde vagoane. Să ne concentrăm pe Moldova și să învățăm să ne dezvoltăm cu forțele proprii. Moldova are viitor!!!”, a vituperat Dodon. Un „habarnist” care nici măcar nu poate scrie corect spațiul „Schengen”, da` să mai aibă vreo idee despre beneficiile lui. Dacă ar fi după el, Moldova are trebui să vândă mere și morcovi la nesfârșit în piețele din Moscova și eventual să zică și săru` mâna pentru asta. Sau, ca să-l parafrazăm pe Putin, să vopsească garduri rusești cu vinul la care trudesc din greu în fiecare an.

Cam la asta se reduce tot ce pot împiegații de mișcare ai trenului rusesc. De altfel, atât poate să facă Rusia și cam la tot atât să pricepe. Să semene discordie și să încerce să dezbine, fără a aduce ceva bun în loc. Un fel de de mărul discordiei aruncat pentru ca alții să înceapă războiul troian în ograda lor. În mai bine de jumătate de secol de la formele sale incipiente de creație, UE s-a construit ca un spațiu al prosperității, iar cifrele arată din plin acest lucru. Uniunea Sovietică, precursoare actualei Rusii a lui Putin, s-a transformat din super-putere de talie mondială într-o putere cu acțiuni mai mult regionale. M-aș hazarda și eu să fac un pronostic pentru „pațanii” care se grăbesc să cânte prohodul UE. Și anume să fie atenți la cum Rusia se va transforma din „locomotiva revoluției mondiale” în cușeta din vagonul chinezesc.

Regulile relațiilor internaționale și ale geopoliticii spun că atunci când două puteri, una în ascensiune și una în regresie, se întâlnesc în „parteneriate strategice”, cea mai slabă tinde să urmeze un curs de satelizare pe lângă cea puternică. Iar dacă stăm să ne uităm la concesiile economice față de prețul gazului pe care Rusia le-a făcut Chinei în ultimii ani, dar și la cum se ploconește Putin pe la porțile Chinei pentru „întărirea de parteneriate strategice”, înseamnă că Moscova nu se simte prea bine. Cele 30 de programe de cooperare pe care Putin urmează să le semneze acum alături de președintele chinez Xi Jinping nu sunt unele făcute într-o perioadă de înflorire a Rusiei. Ba din contra, vin pe aruncarea disperată a Rusiei în brațele Chinei din cauza sancțiunilor economice la care este supusă din partea occidentalilor. La 1684 avea loc prima bătălie sino-rusă, iar războiul avea să se încheie cu Tratatul de la Nercinsk. De atunci, China nu a încetat niciodată să râvnească la capra vecinului rus pe care de abia așteaptă să o mulgă. Cu ambele mâini.

Finalul pe EvZ Moldova

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *