Editorial: Generația Z nu vede războiul care urmează

, , , , , ,
 
Marile puteri își ascut armele pentru un nou conflict global

Marile puteri își ascut armele pentru un nou conflict global

Unii dintre noi ne-am născut în plin Război Rece, care a urmat celor două cumplite conflagrații mondiale. Chiar și așa, spectrul unor noi conflicte armate (cu păcănit de arme, zgomot de șenile și sânge și morți și răniți) ni s-a părut mult prea îndepărtat, până nu am avut de a face cu ”Loviluția” din 1989, Mineriada, Războiul de pe Nistru, Războiul din fosta Iugoslavie. Am crezut că sfârșitul celui de-al XX-lea secol ne va consolida pacea. Am avut parte exact de reversul monedei pe care soarta ne-o întoarce mereu, în jocul vieții și al morții.

Dacă noi, cei din generația X (sau generația decrețeilor, așa cum, cu ”candoare”, ne-a gratulat o tânără crescută în puf și educată la școli scumpe, pe banii lui papá), am avut partea noastră de războaie, pe care le-am trăit din plin, din păcate, nici generațiile Y și Z nu sunt scutite de conflicte armate.

Conștientizarea pericolului!

Generația Y (cei născuți după 1990) a avut partea ei de războaie, dar, fiind prea fragedă, nu a conștientizat perfect momentul, ci doar a suferit consecințele. Generația Y a ”trăit” mai mult începerea războiului permanent din Afganistan și războiul din Irak, războiul din Georgia și cel din Ucraina.
În schimb, Generația Z sau Milenialii sau ”Generația Fulg de Nea” (poreclă/ denumire peiorativă folosită de Generațille X și Y) este total indiferentă de realitatea războaielor din lumea reală. Născută după anul 2000, Generația Z este paralelă cu tot ce se întâmplă la nivel global și strategic, din punct de vedere militar. În schmb este implicată total în realitatea virtuală de pe tablete și smartphone.
Oricât am vrea să sperăm, Generația Z nu este pacifistă. Este doar izolaționistă și elitistă. Generația ”Fulg de nea” este – printr-o comparație nu tocmai forțată – corespondentul tinerilor din Hitlerjugend, din Organizația Străjerilor Carliști și din cea a Pionierilor comuniști.
Cei din Generația Z consideră că Lumea este a lor și că pot să facă ce vor cu ea, doar din butoane, numai că nu prea știu ce vor, de fapt.
Urmează o altă conflagrație mondială. Marea întrebare este: ”Ce va urma după Generația Z?”

Marius Alin Bâtcă

1 răspunde
  1. Birladeanu Valentin
    Birladeanu Valentin says:

    Asta este generatia de inconstienti care va fi decimata in marele razboi care se apropie !
    Ce sa-i faci …prostia si inconstienta sunt lucruri care se platesc scump !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *