E oficial: Rusia a infiintat „noul CAER” sub denumirea de Uniunea Vamala

, , , , , , ,
 

uniunea-vamala-580x300

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a semnat, joi, cu omologii sai din Belarus si Kazahstan un acord pentru crearea unei Uniuni economice eurasiatice. Analistii politici sunt de parere ca acesta ar fi primul pas prin care Rusia incearca sa-si refaca spatiul de influenta politico-economica in Asia si Europa, exact ca pe vremea URSS. Documentul a fost semnat de presedintele rus Vladimir Putin, cel belarus Aleksandr Lukasenko si cel kazah Nursultan Nazarbaiev la Astana, capitala Kazahstanului. „Aceasta uniune este economica si nu afecteaza suveranitatea statelor participante”, a subliniat Nazarbaiev dupa semnarea textului. Lansata la 1 ianuarie 2015, aceasta uniune ar urma sa favorizeze o integrare aprofundata a acestor tari care din 2010 fac parte dintr-o Uniune Vamala. ‘Trei state se angajeaza sa garanteze libera circulație a produselor, serviciilor, capitalului si muncitorilor, aplicand o politica concertata in domeniile-cheie ale economiei: energie, industrie, agricultura, transporturi’, subliniaza Kremlinul, intr-un comunicat.

Aceasta incheie formarea unei piețe comune majore in spațiul CSI (Comunitatea Statelor Independente — 170 milioane de persoane), care va deveni un puternic nou centru de dezvoltare economica’, se mai afirma in text. Armenia si Kirgizstan, alte doua foste republici sovietice, si-au anuntat intentia de a adera la aceasta uniune pana la sfarsitul anului. Respectivul proiect are o importanța capitala pentru presedintele Vladimir Putin, care a calificat in 2005 implozia URSS drept ‘cea mai mare catastrofa geopolitica’ a secolului XX. Sediul central al Uniunii Eurasiatice se va afla la Moscova, instanța de judecata — la Minsk (Belarus), iar organismul de reglementare financiara la Alma-Ata (capitala economica a Kazahstanului), potrivit RIA Novosti.

Problema ucraineana

Cea mai mare problema a lui Putin o constituie faptul ca nu a putut integra in acest spatiu si Ucraina, o tara cu 46 de milioane de locuitori, foarte multi dintre ei fiind vorbitori de limba rusa. De asemenea, Ucraina are un potential industrial real care ar fi putut fi exploatat. Noul presedinte ucrainean, miliardarul prooccidental Petro Porosenko ales in urma scrutinului anticipat de duminica, a anunțat deja ca o prioritate a sa va fi un termen de intrare a Ucrainei in Uniunea Europeana, contrar ambițiilor Moscovei, care a incercat la sfarsitul anului 2013 sa ademeneasca Kievul cu avantaje economice daca va ramane pe orbita sa.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *