Dupa Lupu, si Filat viseaza la Moscova

, , , ,
 

Kremlinul, destinatie strategica a elitei politice de la Chisinau

Kremlinul, destinatie strategica a elitei politice de la Chisinau

Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, intentioneaza sa se deplaseze in luna martie la Moscova, unde va avea o intrevedere cu omologul sau rus, Vladimir Putin. Afirmatii in acest sens au fost facute de premierul Filat pentru presa, care a comunicat ca va discuta cu premierul Federatiei Ruse probleme de ordin prioritar in relatiile bilaterale dintre cele doua state. Nu este exclus ca in timpul vizitei la Moscova sa fie examinata si problema pretului la gazele naturale, livrate de Concernul rus “Gazprom”. Potrivit premierului, luna martie va fi una consistenta pe agenda externa in contextul in care Republica Moldova va fi vizitata de mai multi demnitari straini. “In cadrul vizitelor efectuate anterior peste hotare, am adresat invitatii mai multor oameni importanti din lume, iar cu incepere din martie, acestia si-au dat acordul sa soseasca la Chisinau”, a precizat Filat.
Prim-ministrul a mai comunicat, cu referire la vizita pe care o intreprinde intre 9 si 10 februarie la Bruxelles, ca vor fi initiate discutii ce tin de liberalizarea transportului aerian, inceperea negocierilor pentru semnarea Acordului de liber schimb RM-UE si trecerea la faza a II-a de implementare a Planului de actiuni privind liberalizarea regimului de vize. “Avem foarte mult de comunicat pentru ca procesele din Republica Moldova sa fie intelese de catre partenerii nostri europeni, precum si pentru impulsionarea relatiilor moldo-comunitare”.
Totodata, in cadrul acestei vizite ar fi posibila initierea discutiilor despre asistenta macrofinanciara din partea UE, de care Republica Moldova ar putea sa beneficieze in 2012, a subliniat premierul. In cadrul vizitei respective, Prim-ministrul va avea intrevederi cu Jose Manuel Barroso, Presedintele Comisiei Europene, Jerzy Buzek, Presedintele Parlamentului European, Stefan Fule, Comisar european pentru extindere si politica de vecinatate, Gunther Oettinger, Comisar european pentru energie. De asemenea, Vlad Filat va avea intrevederi cu liderii celor mai importante grupuri din Parlamentul European. Filat a adaugat ca aceasta vizita este una de pregatire pentru desfasurarea reuniunii Comitetului de Cooperare Republica Moldova-Uniunea Europeana, care va avea loc pe 5 mai 2011, la Luxemburg

Marian Lupu, in Rusia

Marian Lupu, presedintele interimar al Republicii Moldova si presedinte al Parlamentului, a efectuat luni o vizita la Moscova, la invitatia omologului sau rus, Boris Grizlov, Presedintele Dumei de Stat a Federatiei Ruse. Pe 2 februarie, cei doi au purtat o discutie telefonica, in cadrul careia au stabilit ca este necesara “dinamizarea dialogului interparlamentar, acesta fiind una din componentele primordiale ale parteneriatului intre Republica Moldova si Federatia Rusa”. De asemenea, s-a decis ca este necesara o vizita, pe parcursul careia “urmeaza a fi discutate perspectivele activitatii Comisiei interparlamentare Republica Moldova – Federatia Rusa, precum si a actiunilor comune la nivelul comisiilor permanente si a grupului parlamentar de prietenie”.
“Republica Moldova va depune toate eforturile in vederea amplificarii relatiilor bilaterale cu Federatia Rusa, in special, prin fortificarea dialogului politic si a colaborarii comercial-economice. Mizam ca prin eforturi comune sa reusim sa aducem raporturile moldo-ruse la nivelul de parteneriat strategic – nivel care corespunde prevederilor Tratatului de prietenie, de la semnarea caruia in anul curent vom marca 10 ani. De asemenea, ne propunem sa intensificam cooperarea cu Federatia Rusa in cadrul mecanismelor existente de negocieri, in vederea identificarii unei solutii cuprinzatoare si viabile a conflictului transnistrean, in conditiile respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova”, a declarat Marian Lupu, pe 4 februarie, la receptia oferita sefilor misiunilor diplomatice si reprezentantilor organizatiilor internationale acreditate in Republica Moldova.

Relatii strategice

Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu, sustine ca scopul vizitei pe care a avut-o la Moscova a fost de a restabili relatiile de colaborare dintre Legislativul rus si cel moldovenesc, care au avut mult de suferit pe tipul in care Parlamentul a fost condus de Mihai Ghimpu. „Din pacate, pe parcursul anilor 2009-2010, contactele la nivel parlamentar dintre Federatia Rusa si R. Moldova s-au racit. Am discutat cu domnul Grazlov despre modalitatile de a restabili relatiile existente anterior”, a declarat Lupu, in cadrul unui briefing de presa sustinut astazi. Speakerul moldovean si-a exprimat speranta ca relatiile moldo-ruse la nivel parlamentar nu vor avea de suferit odata cu revenirea lui Mihai Ghimpu in fotoliul de spicher. „Si la Moscova sunt persoane inteligente care inteleg ca imaginea tarii nu o creaza o singura persoana”, a mentionat Lupu.
Oficialul a respins zvonurile potrivit carora scopul vizitei sale la Moscova a fost de a-i imbuna pe oficialii rusi dupa ce i-a tradat, creand o alianta de centru-dreapta. „Rusia nu a incercat niciodata sa se implice in treburile politice ale R. Moldova. Ea a dat dovada de atitudine corecta in relatiile cu R. Moldova. Iar in problema alegerii sefului statului, pot sa va asigur ca nici Moscova si nici Bruxelles-ul nu au anumite preferinte”, a mai spus Lupu. Presedintele Parlamentului a mentionat ca viitoarea vizita oficiala pe care intentioneaza sa o faca va fi la Bruxelles. „Interesele tarii ne obliga sa acordam atentie tuturor directiilor strategice pe care le-am declarat. Acum cineva a fost la Bruxelles si eu am fost la Moscova, apoi vom proceda invers”, a declarat el.

1 răspunde
  1. Boldur
    Boldur says:

    “…Rusia nu a incercat niciodata sa se implice in treburile politice ale R. Moldova. Ea a dat dovada de atitudine corecta in relatiile cu R. Moldova…” Marian Lupu.
    Minte, Minte ca un nenorocit…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *