Dupa Joe Biden, Angela Merkel ar putea ateriza la Chisinau

, , , , ,
 

merkel filat

Dupa ce anul trecut, premierul Republicii Moldova Vlad Filat a intreprins o vizita de lucru la Berlin, anul acesta cancelarul german Angela Merkel i-ar putea intoarce acestui vizita si ar putea veni la Chisinau. Anuntul vizitei a fost facut, marti, de catre premierul Filat care la randul sau are programta o deplasare in Germania. Acesta a spus ca, pana la sfarsitul primaverii, va merge in Germania, unde ii va adresa cancelarului Angela Merkel o invitatie oficiala de a vizita Chisinaul, relateaza Publika TV. “Vreau sa va spun ca pana la sfarsitul primaverii ma voi afla intr-o vizita in Germania si in cadrul acelei vizite si in cadrul intalnirilor pe care le voi avea si cu cancelarul urmeaza sa convenim asupra acestui aspect”, a menționat Filat. De asemenea, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton, s-a aflat la inceputul lunii la Chisinau, unde mai sunt asteptati vicepresedintele CE, Margot Wallstrom, si premierul polonez, Donald Tusk, care are programata o vizita in perioada 29-30 martie. O serie de oficiali de rang inalt au vizitat recent Chisinaul, printre care si vicepresedintele american Joe Biden, care a avut la sfarsitul saptamanii trecute intrevederi cu premierul Vlad Filat si presedintele interimar Marian Lupu si a reconfirmat sprijinul Washingtonului pentru parcursul european al R. Moldova si solutionarea conflictului transnistrean. Tot in martie, la Chisinau va fi prezenta o delegatie din China.

Curtari intense

De asemenea, Republica Moldova va gazdui luna aceasta conferinta internationala Uniunea Europeana-Republica Moldova. Vizita cancelarului german ar interveni in contextul implinirii a 20 de ani de la proclamarea independentei Republicii Moldova. Cancelarul german s-a aratat tot mai interesata de relatiile cu Chisinaul, dupa ce puterea a fost preluata in R. Moldova de alianta proeuropeana. In septembrie 2009, imediat dupa ce a fost reconfirmata practic in functia de cancelar, Angela Merkel i-a trimis lui Vlad Filat – pe atunci proaspat numit si el in functie – un mesaj de felicitare si sustinere. A fost unul dintre primele gesturi de politica externa intreprinse de Angela Merkel dupa alegerile parlamentare germane,  fiind o premiera ca un cancelar german sa felicite un prim-ministru moldovean la investirea in functie. La sfarsitul anului 2009, cu ocazia participarii in Germania la un congres al Partidului Popular European, premierul Vlad Filat anunta ca a fost invitat de catre cancelarul german, Angela Merkel intr-o vizita la Berlin, oficialul european dand asigurari ca va sprijini Republica Moldova in procesul de integrare si de depasire a crizei economice. Merkel si Filat au avut o intrevedere anul trecut, la Bruxelles, tot cu ocazia unui summit PPE. Cancelarul german Angela Merkel a promis din nou ca va sustine in continuare R. Moldova in procesul de solutionare a conflictului transnistrean.

Planul ruso-german

Rusia si Germania au prezentat la 5 iunie un plan in cinci puncte pentru un nou comitet de securitate UE-Rusia, propus la un summit bilateral. Punctul 4 din memorandum se concentra pe conflictul transnistrean, preconizandu-se activitati comune ale Rusiei si UE, care sa asigure o tranzitie lina de la actuala situatie la stadiul final. Ulterior, presa a scris ca Germania a cerut Rusiei retragerea trupelor din Transnistria, in schimbul promovarii initiativei privind tratatul de securitate in Europa a presedintelui rus, Dmitri Medvedev. De asemenea, cancelarul Angela Merkel i-a propus liderului de la Kremlin, Dimitri Medvedev, intr-o intalnire care a avut loc la Ekaterinburg, ca UE sa consolideze legaturile cu Rusia si i-a promis ca va liberaliza regimul vizelor, daca Moscova isi retrage trupele din Transnistria.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *