Dupa Crimeea, Rusia ia in colimator Transnistria

, , , , , , ,
 

putin transnistria 2mfPentru a muta atentia de la anexarea ilegala prin forta armelor a Crimeei, Moscova recurge la o retorica victimizanta fata de o presupusa blocada a Ucrainei si Republicii Moldova, in urma careia ar avea de suferit 200.000 de rusi din regiunea separatista transnistreana. Acesta a fost mesajul liderilor de la Moscova in convorbirile pe care le-au avut cu Occidentul. Occidentul trece sub tacere blocada asupra Transnistriei, organizata de Chisinau si Kiev, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, intr-un interviu pentru postul de televiziune Rossia1, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica. “Tot ceea ce se intampla in acest moment in jurul Transnistriei este ignorat – Chisinaul si noii lideri ucraineni au organizat, de fapt, o adevarata blocada asupra regiunii. Situatia este trecuta total sub tacere de partenerii europeni. Mai mult, UE si Statele Unite incurajeaza aceasta politica”, a declarat ministrul Serghei Lavrov. El a adaugat ca Moscova intentioneaza sa abordeze “foarte serios” problema cu UE si SUA, in contextul temerilor privind anexarea regiunii transnistrene, dupa ce peninsula ucraineana Crimeea a intrat in componenta Federatiei Ruse. “Este o retorica provocatoare. De fapt, aceste actiuni au in vedere sa creeze o situatie insuportabila in Transnistria”, a mai declarat seful diplomatiei ruse.

Motivul real: blocaj de aprovizionarea trupelor ruse stationate in regiunea separatista

Declaratia ministrului rus de Externe intervine in conditiile in care Ucraina a decis consolidarea masurilor de securitate si control la frontiera cu Republica Moldova in regiunea transnistreana. Ulterior, mai multi cetateni rusi care locuiesc in regiunea transnistreana nu au fost lasati sa intre in Ucraina. De asemenea, trenurile de marfa cu provizii pentru contingentul rus care participa la misiunea de mentinere a pacii din regiunea transnistreana nu mai pot sa ajunga in teritoriul din stanga Nistrului, ceea ce a provocat nemultumirea Rusia si a regimului separatist de la Tiraspol, care au denuntat o blocada asupra Transnistriei. in replica, ministrul ucrainean de Externe, Andrei Descita, a declarat, sambata, ca “situatia din Transnistria si incercarile Rusiei de a proteja Transnistria reprezinta un semnal foarte ingrijorator”, potrivit Ukrinform. La randul sau, adjunctul secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia, Victoria Nuland, a respins, duminica, la Chisinau acuzatiile ministrului rus de Externe Serghei Lavrov privind blocada asupra Transnistriei, afirmand ca Ucraina doar controleaza mai riguros traficul. “Am anchetat si noi, am fost in contact cu Guvernul din Ucraina, am avut observatorii nostri la granita si vreau sa spun ca nu se poate vorbi de o blocada”, a declarat Victoria Nuland, relateaza Europa Libera, in pagina electronica. Victoria Nuland a apreciat ca Moscova ar trebui sa faca presiuni asupra Tiraspolului, pentru ca acesta sa permita accesul observatorilor OSCE in zona sa de frontiera.

Insistente la Berlin

Si liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat intr-o convorbire avuta ieri cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ca denunta „blocada” impusa regiunii separatiste Transnistria. “Presedintele Putin a insistat asupra necesitatii unor masuri care sa permita anularea blocadei impuse regiunii Transnistria”, a comunicat Kremlinul. In alta ordine de idei, Vladimir Putin “a evocat necesitatea unei reforme constitutionale care sa garanteze interesele legitime ale locuitorilor tuturor regiunilor din Ucraina”, adauga Presedintia Rusiei. Discutii pe aceasta tema au avut vineri, intr-o discutie la telefon, presedintele american Barack Obama si omologul sau rus, Vladimir Putin. Liderul rus i-a transmis omologului american ca “blocada comerciala si economica” din regiunea transnistreana “contribuie la inrautatirea conditiilor de viata a populatiei din regiune, creeaza obstacole asupra liberei circulatii si afecteaza activitatea economica”. Comunitatea internationala incearca de mai multi ani sa negocieze o solutie pentru “conflictul inghetat” din regiunea transnistreana, in cadrul unei formule complexe, cunoscuta sub numele de “5+2”, din care, in afara de Chisinau si Tiraspol, mai fac parte Rusia, Ucraina si OSCE in calitate de mediatori, iar SUA si UE ca observatori. Negocierile se afla insa in impas in ultima perioada.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *