Dunarea, tot mai amenintata de poluare

, , ,
 

pollutionRegiunea Dunarii dintre Romania si Bulgaria este din ce in ce mai amenintata de poluare. Dupa ce, miercuri, la sud de fluviu au avut loc mai multe ploi acide, joi, specialistii au anuntat ca norul radiocativ din Japonia a ajuns deasupra Romaniei. De asemenea, la Sofia, au avut loc manifestatii de protest impotriva proiectului de construire a unei noi centrale nucleare. O ploaie acida a cazut miercuri peste mai multe orase din Bulgaria, au declarat specialistii Institutului National de Meteorologie de la Sofia, citati de presa locala. Limita peste care consideram ca este vorba de o ploaie acida est un nivel al pH-ului de peste de 5, precizeaza Valeri Spiridonov, vicepresedinte al institutului.Potrivit datelor preliminare, aceasta limita aproape ca a fost atinsa in mai multe zone din nordul si sud-estul tarii. Cel mai ridicat nivel de aciditate (pH 4,9) l-a avut ploaia din zona oraselor Vidin (nord-vest, la granita cu Romania), Loveci (nord) si Karnobat (sud-est). Nivelul de 4,5 a fost depasit si in zonele oraselor Plevna, Dobrici, Montana, Sumen din nordul Bulgariei si la Sliven si Burgas din sud-estul tarii, transmite Agerpres. Meteorologii bulgari sunt convinsi ca ploile acide nu au nimic de a face cu incidentul nuclear din Japonia. Cel mai probabil, acestea sunt cauzate de poluarea provocata de bombardarea Libiei, sustine Novinar. Norii care au adus ploaia de miercuri s-au format in zona Marii Mediterane si a Italiei, de unde decoleaza avioanele care bombardeaza Libia, scrie ziarul, care aminteste ca ploi acide au cazut in cantitate mare in Bulgaria si in anul 1999, cand NATO a bombardat Iugoslavia. Specialistii avertizeaza ca ploile acide sunt periculoase mai ales pentru agricultura si ca nu dauneaza sanatatii umane.

Norul radioactiv a ajuns in zona

Norul radioactiv provenit din Japonia in urma incidentului de la centrala nucleara de la Fukushima se afla, in prezent, deasupra Romaniei, dar, potrivit specialistilor romani, acesta nu prezinta valori mari de radioactivitate. Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, masa de aer care traverseaza Romania in aceasta perioada nu are concentratii mari de radioactivitate, masuratorile efectuate pana in prezent indicand faptul ca valorile concentratiei de ozon total sunt obisnuite pentru aceasta perioada a anului, pentru latitudinile medii ale Europei. Totodata, prognozele realizate de catre institutiile europene specializate arata ca, in perioada urmatoare, concentratiile de ozon din Romania vor ramane apropiate de valorile normale pentru aceasta perioada a anului, precizeaza ANM. Si prognozele realizate de catre institutiile europene specializate arata ca in perioada urmatoare (30 martie – 5 aprilie 2011) concentratiile de ozon din Romania vor ramane apropiate de valoile normale pentru aceasta perioada a anului. Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) a activat, in data de 12 martie a.c, la solicitarea Agentiei Internationale de Energie Atomica (AIEA), Centrele Meteorologice Regionale Specializate. Aceste Centre au responsabilitatea de a realiza prognoze ale traiectoriilor si dispersiei norului de poluant radioactiv emis de Centrala Nucleara Fukushima.

Manifestatie impotriva centralei nucleare Belene

Circa 300 de persoane au manifestat – miercuri, la Sofia – pentru a invita guvernul sa renunte la construirea unei centrale nucleare la Belene, in nordul Bulgariei, dupa accidentul nuclear de la Fukushima. Manifestantii – dintre care multi purtau cate o masca impotriva gazelor si un combinezon de protectie impotriva radiatiilor – au scandat “Nu Belene !” sub ferestrele sediului guvernului. Intr-o declaratie remisa presei, organizatorii estimeaza ca “dezastrul de la Fukushima arata ca industria nucleara nu a retinut lectiile Cernobalului”, cel mai grav accident nuclear din istorie. Bulgaria nu mai exploateaza decat doua reactoare dupa inchiderea a patru blocuri de fabricatie sovietica in 2007 din motive de securitate, inainte de intrarea tarii in Uniunea Europeana. Pentru a compensa aceasta pierdere a capacitatilor energetice, Bulgaria intentioneaza sa construiasca o noua centrala cu tehnologie rusa la Belene, pe malul Dunarii, dotata cu doua reactoare de 1.000 MW. Un contract in acest sens a fost semnat in 2008 cu societatea rusa Atomstroyexport, apartinand companiei publice Rosatom, dar finantarea nu a fost finalizata. Guvernul premierului Boiko Borisov a amenintat deja ca va abandona proiectul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *