Alexandr Dughin, despre care se spune că este „creierul și ideologul lui Putin”, si-a exprimat furia și dezamăgirea față de căderea regimului lui Bashar Al-Assad și a Siriei în mâinile rebelilor. Postările sale furibunde de pe platforma X conțin acuze atât la adresa Occidentului cât mai ales la adresa Turciei despre care consideră că a trădat Rusia.
Dă de înțeles că Rusia a suferit o pierdere importantă, spunând: „Căderea lui Al-Assad este un eveniment tragic. A fost aliat al Rusiei și polul rezistenței. Trebuie să acceptăm lovitura ca lovitură, durerea ca durere. Aceasta este lupta, războiul. Războiul are de obicei episoade diferite – unele sunt neplăcute și dureroase. Dar nu ar trebui să renunțăm niciodată. Vom câștiga”.
Despre Turcia a spus: „Rusia nu va face niciun rău Turciei. Desigur. Dar, după o asemenea trădare este greu de sperat că Rusia va veni să ajute Turcia în caz de necaz. Și necazurile apar din când în când”.
Erdoğan este ținta lui Dughin, fiind acuzat de trădare a loialității Rusiei: „Există atât de multe legături între Rusia și Turcia. Comportamentul său (al lui Erdoğan) este în mod clar în favoarea Israelului și a globaliștilor acum. Este trist. Rusia nu este atât de slabă pe cât vrea să o prezinte Occidentul. Cred că a fost o greșeală de calcul din partea lui Erdoğan. L-am sprijinit pe Erdoğan până acum. Fără ruși în Siria, Erdoğan își pierde un aliat și un prieten foarte important”.
Tot lui Tayyp Erdoğan îi reproșează că deși a fost ajutat, a preferat să facă greșeli în defavoarea Rusiei: „L-am susținut pe Erdoğan până acum. Am încercat să evităm escaladarea cu Turcia în 2015 și am făcut mult pentru a-l ajuta pe Erdoğan în timpul loviturii de stat. Cazul sirian este foarte dureros pentru noi. Cred că a fost o greșeală strategică pentru Erdoğan. Ideea kemalistă a fost să apere Turcia în interiorul granițelor sale”.
Despre noua realitate a instalării rebelilor la conducerea Siriei Dughin crede că va fi defavorabilă statului turc: „Islamismul este dușmanul Turciei. Nu va fi niciodată de acord cu conducerea turcă în regiunea arabă. Kurzii din Siria cu sprijinul Occidentului vor încerca să-și consolideze puterea. Fără ruși în Siria, Erdoğan pierde un aliat și un prieten foarte important”.
De asemenea, într-o analiză postată pe platforma thechinaacademy.org, Dughin susține că Siria a fost cea mai slabă verigă într-un plan mai larg de subminare a Rusiei și că prăbușirea lui Assad a fost capcana lui Joe Biden, care îl aștepta pe Trump să preia mandatul.
El numește situația din Siria fiind foarte tragică, fiind un Plan B al globaliștilor (n.a. democrații) de la Casa Albă din Washington care au vrut înainte să controleze situația și să prelungească procesul de escaladare a conflictului, stârnind tensiuni în unele state europene dar și în Siria și în Orientul Mijlociu – oriunde unde rușii au o miză strategică, slăbind poziția Rusiei în aceste locuri strategice.
Dar victoria lui Trump și perspectiva unei noi administrații la Washington au accelerat toate planurile de subminare a Rusiei, crede ideologul rus. El face o distincție între administrația Biden și Trump, făcând din Donald Trump o veritabilă victimă a democraților care vor să-l pregătească pe Trump pentru eșec și să-l prindă în capcană, cei de la Washington și-au accelerat acum eforturile pentru a diminua importanța regională a Rusiei, și a o arăta prea slabă și prea instabilă pentru a-și asigura propriile interese regionale și pe cele ale aliaților săi. Tot acest plan, mai spune Dughin, ar putea transmite lui Trump un mesaj greșit, conducându-l pe calea greșită de a trata Rusia ca o putere regională secundară.
Siria a fost cea mai slabă verigă a lanțului, spune Al. Dughin, de care au profitat „globaliștii și Israelul” pentru a lovi împotriva lui Al-Assad. „Scopul a fost acela de a scoate Rusia din Siria, de a-l răsturna pe Assad, de a expulza iranienii și de a sprijini Israelul cu o Sirie slăbită, combinată cu scopul de a modifica imaginea Rusiei în ochii lui Trump”, concluzionează el.
Geopoliticianul rus crede că scopul acestor conflicte, prin expresia Primăverii Arabe este să provoace cât de multe daune pentru a preveni normalizarea relațiilor dintre Rusia și SUA, acțiuni care au reușit. Au urmărit, în viziunea sa, răsturnarea tuturor liderilor tradiționali, acțiuni reușite în Tunisia și în Egipt. Dughin menționează că „Rusia și China au intervenit împreună în Siria – Rusia militar și China economic – pentru a salva regimul secular al lui Assad, pentru a preveni genocidul, pentru a preveni anihilarea minorității etnice și religioase din Siria. Am făcut asta cu succes de mai bine de 10 ani”.
Conchide într-o notă dramatică prăbușirea regimului Al-Assad pentru interesele Rusiei: „Aș spune că aceasta este o pierdere uriașă. Nu este o pierdere existențială, de exemplu, așa cum este Ucraina pentru noi, vom lupta în Ucraina până la ultima noastră suflare. Siria nu are o asemenea prioritate, dar, cu toate acestea, a fost foarte importantă pentru o lume multipolară și pentru poziția noastră strategică în Orientul Mijlociu. Și are un impact asupra ajutorului umanitar acordat civililor de acolo”.
Tonul amar domină mesajul lui Dughin: „Nu văd nicio ieșire pentru Orientul Mijlociu pe termen scurt. Situația se va agrava până când va ajunge la un punct critic. Pentru sirieni, am încercat să le salvăm societatea, dar am pierdut. Trebuie să acceptăm că va afecta lupta noastră împotriva globalismului pe alte fronturi”.
0 Comentarii